Geeniteadlased: hilised ärkajad pole laisad, vaid lihtsalt teistsugused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Andree Kaiser / Scanpix

Inimese geenikaardi alusel töögraafiku koostamine on küll naeruväärne idee, kuid inimeste eripäradega tuleks arvestada senisest rohkem, järeldavad sadu vara tõusmise ja hilja magama minekuga seotud geenivariante leidnud teadlased.

Kokku leidis juhtivautor Michael Weedon, Exeteri Ülikooli meditsiinikooli bioinformaatika lektor kolleegidega 700 000 inimese geeniandmeid uurides 351 genoomi piirkonda, milles leiduvad erisused panid nad tõusma teistest varem või hiljem. Varem oli neid teada vaid 24, kirjutab ERR Novaator.

Weedon tõdes koos uurimuse esimese autori Samuel Edward Jonesiga, et suurema osa üksikute geenialleelide mõju on väga väike. «Sõelale jäid ka näiteks mitmed geenid, mida on seostatud varem näiteks ainevahetuskiirusega, ning sellega, kuidas mõjub inimestele kofeiin või nikotiin,» selgitas Jones.

Uuring ilmus ajakirjas Nature Communications.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles