Kõik poolusele: suurt juubeliaasta Antarktika-reisi plaanivad nüüd ka venelased

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Idanaabrid saadavad admiral Bellingshauseni ajaloolist merereisi kordama parklaeva Krusenstern. Reis algab 2019. aasta teises pooles.

Reisiplaanidest andis teada kapten Mihhail Nenašev ülevenemaalise laevastiku toetuse liikumisest. Plaanis on läbida tee Antarktikasse samal marsruudil, mida mööda jõudis Antarktise esmanägemiseni ka admiral Bellingshausen, kirjutab Nevskije Novosti.

Lisaks suunduvad Antarktika avastamise tähistamise raames ümbermaailmareisile parklaev Sedov ja fregatt Pallada.

Parklaev Krusenstern

Krusenstern on neljamastiline parklaev, mis kuulub õppelaevana Kaliningradi kõrgemale mereinseneride koolile. Saksamaal 1925. aastal valminud laev kandis algselt nime Padua ning esmareisile asus ta 1926. aasta 30. augustil. Tollal oli tema peamiseks tööks vedada Lõuna-Ameerikast Euroopasse salpeetrit ja Austraaliast vilja, püstitades seejuures ka hulgaliselt kiirusrekrodeid.

Parklaev Krusenstern.
Parklaev Krusenstern. Foto: Wikipedia / Żeglarz / Avalik omand

Nõukogude Liidu omandusse läks laev pärast Teist maailmasõda ning Krusensterni nime kannab ta 1946. aastast. Sellest ajast on ta läbinud kaks kapitaalremonti ning teeninud peamiselt õppelaevana, muuhulgas ka Tallinna Kalatööstuslikus Merekoolis kodusadamaga Tallinnas. Tänapäeval on tema kodusadamaks Kaliningrad. Muu hulgas on Krusensterniga kasutatud kokku kolm ümbermaailmareisi.

Eesti ettevõtjate ja meremuuseumi algatatud populaarteadusliku Antarktika-reisi alguseks on planeeritud 5. jaanuar ning meresõiduks ostetud purjekas Admiral B on hetkel teel Tallinna poole. Marinetraffic.com’i andmetel on ta hetkel Porto linna lähistel ning sõidab suunaga otse põhja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles