Lõpuks: Maa magnetvälja mudel muudetigi ära (2)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maa magnetväli ei koosne ainult korrapärastest jõujoontest, vaid meenutab hoopis pidevalt muutuvat lõngapundart.
Maa magnetväli ei koosne ainult korrapärastest jõujoontest, vaid meenutab hoopis pidevalt muutuvat lõngapundart. Foto: Gary A Glatzmaier

USA valitsuse tööseisaku lõpp tähendab, et anomaalsetel põhjustel kiiret muutmist vajav ülemaailmne magnetvälja mudel saab lõpuks ometi uuendatud.

Magnetilise põhjapooluse mõistatuslikust muutumisest kirjutas Postimees juba jaanuari keskel. Nimelt ei ole meie planeedi magnetväli kaugeltki meridiaanide moodi sirgete põhja-lõuna suunaliste joonte kogum, vaid moodustab sellest oluliselt keerukama aegamööda muutuva süsteemi, millele pole võõrad ei kohalikud anomaaliad ega ka kohati esinevad järsud muutused. Anomaaliate ja ebaühtlaste joonte vahel orienteerumiseks kasutavad nii riigid kui ka navigatsioonisüsteemid Ühendriikide Geofüüsika Andmekeskuse hallatavat magnetvälja mudelit.

Maa magnetväli nihkub
Maa magnetväli nihkub Foto: Pm

Kuna magnetvälja põhjapoolus on viimastel aastatel aga ootamatult kiiresti nihkuma hakanud, sai juba möödunud aasta lõpus selgeks, et mudel vajab erakorralist parandamist ilma milleta oleksid täpsemad navigatsioonissüteemid juba kriitilisele veapiirile lähenenud. Paraku seisis mudeli uuendamine aga USAs valitsuse tööseisaku taga, millel vähemalt jaanuari keskel lõppu ei paistnud.

Nüüd aga on ootamine läbi ning ööl vastu esmaspäeva avaldati lõpuks ometi magnetmudeli vajalik vaheuuendus.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles