Fotod ja video: teadlased jõudsid esimest korda Fukushima sulanud tuumakütuseni

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
13. veebruar (avaldatud 19. veebruar). Sond puutub esmakordselt kokku sulanud Fukushima tuumakütusega.
13. veebruar (avaldatud 19. veebruar). Sond puutub esmakordselt kokku sulanud Fukushima tuumakütusega. Foto: TEPCO / HANDOUT / EPA

Jaapani tuumajaamu haldav energiaettevõtte TEPCO (Tokyo Electric Power Company) saatis möödunud nädalal kahjustatud Fukushima tuumajaama teise reaktorisse sondi, mis jõudis esmaskordselt sulanud tuumakütuseni.

TEPCO tegeleb juba viimased kaheksa aastat 2011. aastal aset leidnud Fukushima tuumakatastroofi uurimise ja likvideerimisega. Kaugelt juhitava sondi eesmärgiks oli puudutada sulanud tuumakütust, et määrata selle tahkus ja uurida, kas seda on võimalik haarata ja transportida.

TEPCO avaldas reedel lühikese eel-raporti (kust võib leida ka video), mille järgi kestis operatsioon kaheksa tundi. Tuumakütust suutis sond liigutada energiaettevõtte sõnul viies erinevas kohas. Videost võib näha, kuidas sond korjab tükke üles. Teadlased uurisid ka radiatsiooni tasemeid, kuid need andmed on endiselt analüüsimisel.

Jaapani väljaande Asahi Shimbun sõnul üritab TEPCO teada saada, milliseid konteinereid ja tööriistu läheb vaja tuumakütuse eemaldamiseks. Antud missiooni käigus ei eemaldatud reaktori juurest mitte midagi. Ettevõte ütles väljaandele, et jäätmete koristamine reaktoritest algab praeguste plaanide järgi millalgi 2021. aastal.

TEPCO plaanib millalgi hiljem sellel aastal tuua reaktori juurest välja väikse koguse tuumakütust. Tuumajaama täielik koristamine ja mahakandmine võib võtta aga 30 kuni 40 aastat.

Postimees külastas möödunud sügisel Fukushima katastroofitsooni. Lähemalt võib lugeda sellest siit.

Foto: TEPCO / HANDOUT / EPA
Foto: TEPCO / HANDOUT / EPA
Foto: TEPCO / HANDOUT / EPA
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles