Kliimamuutuste inimtekkelisus sai teaduse kullastandardi tasemel tõestuse (37)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: HECTOR RETAMAL/AFP/Scanpix

Uus statistiline analüüs näitab, et inimkonna süü kliima soojenemises on praktiliselt kindel.

Teadusajakirjas Nature Climate Change avaldatud artikkel ei jäta inimtegevuse kliimamõjude hindamisel enam pea mingitki kahtluseruumi – arvestades 40 aasta jagu satelliidivaatlustest pärinevaid andmeid näitas grupp USA teadlasi, et inimtegevuse mõju ei saa eirata.

Arvutuste kohaselt on inimmõju nüüd tõestatud osakestefüüsikas kasutataval nn 5-sigma tasemel. Sigma (σ) tähistab siin statistikast tuntud standardhälvet ehk andmehulga üldist asetumist keskmise suhtes. Osakestefüüsikas kasutatakse seda uue osakese tõendamise standardina juhuslike vigade valesti tõlgendamise vältimiseks. Sisuliselt tähendab 5σ tasemel kinnitus, et kui katset korrata 3,5 miljonit korda, saaks juhuslikku valetulemust esineda vähem kui ühel korral.

Avaldatud uuringu juhtivautor Benjamin Santeri kinnitusel näitavadki maailma juhtivad kliimasatelliitide kogutud andmestikud ( Remote Sensing Systems, Center for Satellite Applications and Research ja Huntsville’i Alabama Ülikooli andmestik) nüüd just sellel tasemel kindlusega, et kliima muutumise peasüüdlane on inimene.

«Narratiiv, et teadlased ei tea kliimamuutuste põhjuseid, on ekslik. Teame ikka,» ütles Santer Reutersile.

Kommentaarid (37)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles