Uuring: GMO-beebidest on saanud Hiina sotsiaalmeedia üks tsenseeritum teema

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
GMO-beebide looja He Jiankui.
GMO-beebide looja He Jiankui. Foto: Mark Schiefelbein / AP / Scanpix

Möödunud aastal maailma šokeerinud skandaal geenmuundatud beebide Lulu ja Nana ümber näib olevat osutunud pinnuks silmas ka Hiina Rahvavabariigi tsensoritele, selgub sõltumatute teadlaste uuringust.

Nimelt kirjeldavad Hong Kongi Ülikooli meediauurijad Marcus Wang ja Stella Fan veebilehe Global Voices artiklis uuringut, milles analüüsisid postituste kustutamise trende Hiina populaarses sõnumirakenduses WeChat. Kogu tsensuuri uurimisprojekti nimeks ongi rakenduse järgi WeChatscope ning selle käigus jälgitakse avalikelt kontodelt kustutatud materjali.

Kokku skaneeriti läbi suurusjärgus 11 000 tõendatult tsenseeritud artiklit. Tekste läbi vaatavale programmile anti ülesandeks tuua välja kustutatud artiklite seas sagedasemad märksõnad. Ühe enim tsenseeritud teemana kooruski üsna pea geenmuundatud beebide juhtum, tsensuuri alla sattus He vastuoluline eksperiment aga juba päev pärast avalikkuse esmast teavitamist.

Teiste tsenseeritumate teemade seas domineerivad aga näiteks traditsioonilise Hiina meditsiini kasutamist kritiseerinud arsti juhtum, kohalikud vaktsiiniskandaalid ja ühe Pekingi Ülikooli professori vastu esitatud ahistamissüüdistused. Kui suurem osa materjalist oli veebist eemaldatud tsensurireeglite rikkumise pärast, siis mõnede eemaldajaks olid algsed postitajad ise. Wangi ja Fani hinnangul on GMO-beebide kohta käiva informatsiooni kustutamise põhjuseks tõenäoselt riigile ja ühiskonnale tehtud häbi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles