CERN lõpetas suhted «seksistlikke» väiteid esitanud füüsikuga (1)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pierre Albouy / Reuters / Scanpix

Itaalia teadlane Alessandro Strumia kaitses kriitikast hoolimata oma väidet, et füüsikas soolist diskrimineerimist ei ole ning et naised on teaduses vähem võimekamad kui mehed.

Skandaal puhkes mullu oktoobris pärast üht Strumia ettekannet, milles teadlane väitis muu hulgas, et «füüsika mõeldi välja ja töötati välja meeste poolt» ning et tänapäeval on see teadusharu muutunud «meeste suhtes seksistlikuks». Oma ettekannet illustreeris ta teaduses võrdset kohtlemist nõudvaid naisi alandavate koomiksitega ning väitis sedagi, et naiste tehtav teadustöö on meeste omaga võrreldes halvema kvaliteediga. Teadusajaloolased ja teadlaste mõjukuse uurijad lükkasid need väited üsnagi kiiresti ümber.

Esialgu peatas CERN (Euroopa Tuumauuringute Keskus) selle peale mehega koostöö. Nüüd on kätte jõudnud aeg veel kehtiva töölepingu pikendamiseks, kuid seda enam teha ei plaanita.

«Mõned inimesed ei tahtnud kuulda, et meeste seas on variatiivsus suurem. See idee pärineb aga juba Darwinilt, nagu ka mitmed teised vaatlustega toetatud, aga solvavad ideed. Teaduse ei peaks solvuma, kui faktid ei toeta pühaks peetavaid ideid,» kaitses Strumia BBC uudistele antud intervjuus oma sõnavõttu.

CERN teatas oma avalikus avalduses, et on Strumia juhtumit uurinud ning jõudnud järelduseni, et tema käitumine ei vasta organisatsiooni sisereeglitele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles