Vaata: teadlased tabasid videosse, kuidas inimese rakud kehas ülikiirelt ringi hüppavad

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Michigani Ülikool

Uudse 3D-sõrestiku abil jälgitud inimkudedes toimus rakkude liikumine varasemast kiirusrekordist ligi viis korda kiiremini, selgib Michigani Ülikooli uurimusest.

Me kõik teame, kuidas töötab ragulka – pane aga kivi lapi peale, tõmba kumm pingule ja kui lahti lased, lähebki kivi lendu. Värskes teadusajakirjas Nature Communications ilmunud artiklis selgub aga, et samalaadse põhimõttega on võimelised liikuma ka inimese sidekoe rakud. Varem teadaolevast rakkude liikumisest on seekord tuvastatu aga ligi viis korda kiirem.

Sellise rakuliikumise videosse püüdmiseks «ehitasid» teadlased biotehnoloogia meetodite abil spetsiaalse kolmemõõtmelise sõrestiku, mille abil oli võimalik modelleerida ka elundi sidekoe sõrestiku ehk strooma rakke oluliselt täpsemini kui tavapärase Petri tassi kasutamisel. Tegemist on koega, mis võib aidata kaasa nii vähi arenemisele aga ka selle piiramisele, kirjutab Science Alert.

«Olin igatahes šokeeritud, et rakk saab nii kiiresti liikuda,» ütles uurignu üks autoritest biotehnoloog William Wang. «Veelgi üllatavam oli aga see, et hiljem nägime sama liikumisviisi ka teistel rakutüüpidel ning nendegi liikumiskiirus oli oluliselt suurem kui varem teadaolevate nn traditsiooniliste liikumisviisidega.»

Tõenäoselt esineb sellist hüplikku liikumisviisi elusorganismide kudedes ennekõike embrüonaalses sidekoes ehk mesenhüümis ning võimaldab selles tagada tasakaalu pehmuse ja tugevuse vahel. Samas võib just selline rakkude hüplik liikumine olla seotud ka vähi metastaaside tekkega, võimaldades vähirakkudel algsest kasvaja keskmest mööda keha levida.

Uuring ilmus ajakirjas Nature Communications.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles