Saaremaa põldudel peatub tänavu erakordselt palju luiki

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luigeparv. Pilt on illustreeriv.
Luigeparv. Pilt on illustreeriv. Foto: Margus Ansu

Kui seni on Saaremaa orasepõldudel kõhtu täitnud rändel olevad haned ja lagled, siis esmakordselt peatub tänavu põldudel ka seninägematul hulgal luiki, kirjutab Saarte Hääl.

Kõriska küla viljakasvataja Kaido Kirst ütles, et tema Sakla põllul peatub vähemalt paarsada luike, mida on varasemate aastatega võrreldes enneolematult palju. Varem peatus tema põldudel korraga kümmekond luike ja needki olid põllu madalamates kohtades veeloigus. Nüüd jagub luiki ka kõrgete põldude peale. «Nina on nendel maas, midagi nad söövad,» lausus Kirst.

Märjal ja pehmel põllul tambivad linnud katki ka taimi, aga teha pole midagi. Saab tõdeda, et nüüd on lisaks hanedele ja lagledele tulnud põllumehe kostile ka luiged. «Sa võid neid ära ajada, aga kuna luikedele jahti ei peeta, siis nad kedagi eriti ei karda,» tõdes Kirst.

Kavandi küla talunik Aavo Aljas rääkis, et tema avastas umbes sajast luigest koosneva parve 18-hektariliselt talirapsipõllult veebruari lõpus. Paar päeva hiljem oli luiki põllul juba mitu korda rohkem. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles