Eelajalooline koletis – avastati maailma suurim Tyrannosaurus rex

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõigi aegade suurim Tyrannosaurus rex Scotty koos teadusrühma juhi Scott Personsiga. Seni leitud dinosauruste seas on Scotty ka suurim kiskja.
Kõigi aegade suurim Tyrannosaurus rex Scotty koos teadusrühma juhi Scott Personsiga. Seni leitud dinosauruste seas on Scotty ka suurim kiskja. Foto: Amanda Kelley/AFP/Scanpix

Läbi aegade suurim kiskjasaurus Tyrannosaurus rex’i fossiil hüüdnimega Scotty leiti Kanadast Saskatchewani provintsist.

Tyrannosaurus rex on tõenäoselt tuntuim dinosauruseliik ning tõenäoselt oleks tema kohta kohane kasutada koguni sõna kurikuulus – oli ju vähemalt popkultuuri järgi tegemist ühe ajaloo suurima ja õudseima kiskjaga. Saskatchewanis maa seest tulnud fossiilid näivad aga olevat jälg suurimast T. rex’ist, mida teadlased eales leidnud on. Analüüsid on näidanud, et kõnealune isend pidi elama ligikaudu 66 miljonit aastat tagasi.

«See on tõest rex’ide rex. Tyrannosaurus’ed võisid oma suuruse poolest märkimisväärselt varieeruda – mõned olid teistest kiitsakamad, teised jälle robustsema kehaehitusega. [Meie leitud] Scotty on pigem näide tugeva kehaehitusega loomast. Kui kõike arvesse võtta, on ta teistest seni leitud isenditest üks jagu suurem,» kommenteeris leidu ajakirjas The Anatomical Record avaldatud uuringu juhtivautor Scott Persons Alberta Ülikooli Bioloogiateaduste osakonnast.

Oma hüüdnime sai Scotty viskipudeli järgi, millega teadlased oma leidu õhtul tähistasid. Jalaluude järgi hinnates võis tema mass olla vähemalt 8800 kilogrammi, mis on rohkem kui ükski teadaolev lihatoiduline dinosaurus.

Hiigelsauruse uuriminegi on olnud sobilikult mahukas projekt. Scotty skeleti jäljed avastati esmakordselt juba 1991. aastal ning sellest ajast saadik on teadlased töötanud selle nimel, et luud kõvast liivakivist puhastada. Enne seda ei olnud võimalik ka leidu lähemalt uurida ning seetõttu jäi ka selle tähendus pikaks ajaks saladuseks.

Osaliselt on Scotty suurus seletatav ka tema vanusega – tegemist on eakaima T. rex’iga, mis kunagi leitud. Inimesega võrreldes oli ta oma umbes 30 aastaga aga vaid poisiohtu. Selle aja jooksul jõudis ta aga läbi teha karmi olelusvõitluse – teadlased on skeletilt leidnud hulgaliselt vigastuste jälgi, lisaks oli üks tema ribidest murtud ja sabal paistavad teise Tyrannosaurus rex’i hambajäljed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles