Nelja aastaga 2,5 kilomeetrit – teadlased alustavad kõigi aegade suurima jääpuurimisega (1)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Algab suurejooneline polaarjää puurimise projekt. Pilt on illustreeriv.
Algab suurejooneline polaarjää puurimise projekt. Pilt on illustreeriv. Foto: Reuters / Scanpix

Rekordilise 1,5 miljoni aasta vanuse jää proovide kogumine tõotab avada planeedi Maa ajaloo kohta uusi tahke.

Suvel Antraktikasse suunduv Euroopa Antarktika-ekspeditsioon plaanib teha midagi, mida kunagi varem ei ole tehtud ning koguda proove vanimast polaarjääst, mis kunagi puuritud. Kogu projekti nimeks on Beyond EPICA ning sellesse on kaasatud teadusrühmad 12 Euroopa Liidu riigist, kirjutab Nature.

Viimased kaks aastat on kulutatud selle peale, et teha kindlaks niivõrd vana jää asukoht ja see, kui raskeks puursüdamike kättesaamine osutuda võib. Viimaks valiti välja mandri idaosas paiknev Dome C nimeline piirkond, kus on piisavalt vana jääni jõudmiseks vaja puurida jääpinna sisse 2,75 kilomeetrit. Selleks kulub teadlasetel praeguste hinnangute kohaselt enam kui neli aastat.

«Oleme üsna kindlad, et viimased 300 meetrit sisaldavad klimatoloogilist infot, mis meil seni puudu on olnud,» ütles uuringu juhtivteadur, Itaalias asuva Ca’ Foscari Ülikooli kliimateadlane Carlo Barbante. «See ikooniline projekt aitab meil paremini mõista kliimamuutusi ja seda, mis meil ees seisab.»

Jääpuursüdamikud on üks olulisematest materjalidest, mille abil paleoklimatoloogid sadade tuhandete aastate tagust kliimat uurivad. Nendest saadud info põhjal koostatakse aga ka prognoose eelseisvate kliimamuutuste kohta. Seni vanimad jääpuursüdamikud on ligikaudu 800 000 aasta vanused ning nende uurimisest on saadud ka teadmine viimase kaheksa suurema jäätumistsükli kohta. Mis sagedusega ja mis ulatuses kliima aga enne seda muutus, ei ole veel teada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles