Teadlased kinnitasid metaani olemasolu Marsil. Mida tähendab see elu võimaluse kohta? (1)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Mars.
Mars. Foto: NASA / SWNS / Scanpix

Punasel planeedi värskelt kinnitatud looduslik metaanitsükkel võib olla märk nii nüüdisaegsest kui ka miljonite aastate tagusest mikroobsest elust.

NASA Curiosity kulguri ammu kogutud andmetest selgus, et Marsi atmosfääri metaanitase kõigub aastaringis ning tõuseb kõrgeimale tasemele planeedi põhjapoolkera suvel. Gaasi taastekkel võib olla küll hulk geoloogilisi, elutegevusega mitte seotud põhjuseid, kuid võimalik on ka mikroobide ja muude elusorganismide mõju.

Hiljutised Euroopa Kosmoseagentuuri Mars Expressi orbitaaljaama vaatlustulemused on aga esimene kord, kui Curiosity varem vaidlustatud tulemused kordusvaatluse näol kinnitust saavad. Lisaks näidati ühe Curiosity 2013. aastal vaadeldud metaanipuhangu päritolukohta, milleks osutus Marsi Gale’i kraatrist ligi 500 kilomeetrit idas asuv geoloogiliselt keeruka ülesehitusega piirkond. Sealt atmosfääri paisatud metaanikogused olid märkimisväärsed – kui metaani keskmine kogus Marsi atmosfääris jääb suurusjärku 0,24 kuni 0,65 miljardikku, siis näiteks 2013. aasta 16. juulil tõusis see Gale’i kraatri lähistel koguni 15,5 miljardikuni, kirjutab space.com.

Metaani kontsentratsiooni perioodiline tõus võib olla seotud piirkonnas oleva jää suvise sulamisega, mille tagajärjel jäässe talletunud metaan lendub. Samas ei ole gaasi täpne päritolu jätkuvalt teada.

«Võimalik, et see metaan vabaneb episoodiliselt mööda igikeltsa sulamisel tekkivaid lõhesid, pinna liikumise tagajärjel tekkinud gaasi kogunemise või kohalike meteoriidilöökide tagajärjel,» kirjutavad teadlased ajakirjas Nature Geoscience.

Seega on võimalik nii metaani iga-aastane teke jää sügavustes näiteks mikroobide elutegevuse tagajärjel, aga ka kauges geoloogilises minevikus jää sügavustesse lukku jäänud gaasi vabanemine. Esimene variant oleks mõistagi arvestatav samm Marsil elu leidumise kinnitamise suunas.

Metaani päritolu küsimuse osas võib loota oluliselt ammendavamaid vastuseid juba õige pea, kui avaldatakse 2016. aastal Marsi orbiidile jõudnud Euroopa-Venemaa koostöömissiooni Mars Trace Gas Orbiter ehk Mars TGO tulemused.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles