Maailma üksikuim konn sai teadlaste abil kaaslase

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Oma liigi viimaseks esindajaks peetud Sehuencase veekonn Romeo sai hiljuti kokku vabast loodusest leitud liigikaaslase Juliaga ning näib, et vähemasti praeguseks on liik väljasuremisest päästetud.

Suurema osa oma elust on Romeo elanud oma koduses akvaariumis ning esialgu näis, et poissmeheks ta jääbki. Juliet, eestipäraselt Julia, leidsid teadlased aga ootamatult ühest Boliivia veenirest rõõmsalt ringi hüppamas. Üliharuldase liigi esindaja järel viidi see kiriemas korras Boliivias asuvasse Alcide d’Orbigny loodusmuuseumisse lootuses, et õnnestub konni paaritada ja seega ka liik väljasuremisest päästa. Üllataval kombel ei olnud ka Romeol ja Julial sellise plaani vastu midagi – paaritamine õnnestus juba esimesel kokkusaamisel, kirjutab Independent.

Sehuencase veekonnade arvukuse vähenemise põhjuseks peetakse mitmeid mõjureid, ennekõike elupaikade kadu, konkureerivaid võõrliike, keskkonnareostust, kliimamuutust ja laialt levinud seenhaigust. Muu hulgas on liikide väljasuremine kahepaiksete puhul suurem kui ühegi teise loomariiki kuuluva grupi puhul.

«Esimene kohting oli oluline peatükk loos, millel on loodetavasti Sehuencase veekonnade jaoks õnnelik lõpp,» ütles rahvusvahelise liigikaitseorganisatsiooni Global Wildlife Conservation kommunikatsioonijuht Robin Moore, kes on fotograafina Romeol ja teistel ohustatud konnadel pingsalt silma peal hoidnud.

Enne kohtingut kontrolliti neid mõlemaid seenhaiguste osas ning nüüd elavadki nad kahekesi Romeo akvaariumis. Esmakohtumisel oli Romeo koguni kohe paaritumislaulu laulma hakanud ja andis emasele oma toitu, mida peetakse samuti heaks märgiks.

Juhuks, kui Romeo ja Juliaga peaks ikkagi midagi juhtuma, on teadlased aga siiski asunud koguma Romeo seemnerakke. Paraku ei ole hetkel olemas tehnoloogiat, millega konnade munarakke sügavkülmas säilitada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles