Jaapanlased korraldasid asteroidi pinnal plahvatuse

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hayabusa-2 foto asteroid Ryugu pinnast.
Hayabusa-2 foto asteroid Ryugu pinnast. Foto: Reuters / Scanpix

Kosmoseaparaat Hayabusa-2 lõhkas asteroid Ryugu pinnal lõhkeseadeldise, et luua kosmosekivi pinnale selle sisemuse uurimiseks värske kraater.

Seni ei ole veel teada, kas plahvatus möödus edukalt. Juhul, kui see tõesti nii oli, siis naaseb Hayabusa-2 juba varsti asteroidile, et koguda sealt proove pinnamaterjalist. Asteroidikildudest loodetakse aga juba vastuseid Maa ja terve Päikesesüsteemi tekke küsimustele, kirjutab BBC.

Plastiklõhkeainel töötav lõhkeseade ise kandis nime Small Carry-On Impactor. 14-kilose koonusekujulise seadme pidi Hayabusa-2 kukutama asteroidi pinnale 500 meetri kõrguselt. Plahvatusel peaks tekkima umbes 10 meetri laiune auk. Eduka detonatsiooni puhul võib oodata sellest ka Hayabusa-2 pardal oleva kaamera tehtud pilte. Kui kaua nende piltide Maale jõudmiseks aega kulub, ei ole aga veel teada.

Eeldusel, et kõik läheb hästi, peaks Hayabusa-2 naasma asteroidile juba mõne nädala pärast ning koguma sealt proove avakosmose karmidest tingimustest puutumata asteroidipinnast.

Asteroid Ryugu ülesehitus pakub teadlastele eriti suurt huvi, kuna tegemist on väga primitiivse, nn C-tüüpi asteroidiga, mis ei tohiks olla Päikesesüsteemi tekkest alates kuigi palju moondunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles