Video: Siberi kohal toimus kuu jooksul juba kolmas meteooriplahvatus (1)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Foto: Kuvatõmmis videost

Krasnojarskis krai elanike tähelepanu köitis nädalavahetusel taevast läbistanud kiirgav tulekera ja sellega kaasnenud vali müra.

Ootamatult taevas kostma hakanud kärgatus tekitas inimestes üksjagu hirmu, kirjutab Siberian Times.

«Läksin paanikasse, kuna see nägi välja ja ka kõlas nagu oleks tegu põlema läinud lennukiga. Hääl ja vaatepilt tekitasid tõsist hirmu,» ütles üks Krasnojarski elanik. «Võtsin taskust telefoni, aga see lendas üle taevalaotuse nii kiiresti, et sain pildile vaid meteoriidist järele jäänud juti.»

Meteoori kukkumise registreerimist kinnitas ka kohalik eriolukordade ministeerium, kuigi teadaolevalt ei kaasnenud sellega kahjusid ei inimestele ega ka infrastruktuurile. Küll aga on märkimisväärne, et see oli piirkonnas viimase nelja kuu jooksul juba kolmas taevakivi. Neist esimene oli Vaikse ookeani kohal detsembris plahvatanud hiiglaslik meteoor, millel langemiskoha tõttu aga pealtnägijaid ei olnud. Teine oli 15. märtsil Krasnojarskis, mil tulekera Maale langemisega kaasnes maa värisemine ja rohekat-kollakat-oranžikat värvi tulekera.

Laupäevase meteoori üksikasjadega tutvunud Uurali Föderaalse Ülikooli teadlase Viktor Grohovski sõnul pidi boliidide klassi kuuluv taevakivi plahvatama kusagil Irkutski kohal. Kuna kivi lagunes kiiresti kildudeks, pidigi ta koosnema nõrgalt koos püsivatest kildudest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles