Astronoom Elmo Tempel soovib lahendada astronoomia üht suurimat müsteeriumi

Kelly Olesk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu observatooriumi Eesti kosmosekeskuse vanemteadur Elmo Tempeli selja taga on Linnutee naabergalaktika Andromeeda. 
Tartu observatooriumi Eesti kosmosekeskuse vanemteadur Elmo Tempeli selja taga on Linnutee naabergalaktika Andromeeda. Foto: Margus Ansu

See, kuidas tekivad galaktikad ja kas mõnes teises galaktikas on nagu Linnutees elu võimalik, ei ole praegu veel teada, aga just seda uurib Tartu observatooriumi astronoomiaprofessor Elmo Tempel. Samuti peab ta 17. aprilli pärastlõunal Tartu ülikooli aulas inauguratsiooniloengu «Universum astronoomi pilgu läbi».

Elmo Tempel, palun rääkige, kuidas te jõudsite astronoomia ja kosmoloogia juurde?

Arvan, et see oli juhuste kokkulangemine. Astronoomia on mind mingil määral kogu aeg huvitanud, aga ülikoolis pakkus huvi ennekõike modelleerimine. Ja ma alustasin oma bakalaureusetöös meie naabergalaktika Andromeeda modelleerimisega. Sealt edasi läks asi loomulikku rada pidi ja nüüd olen siin, kus olen. Praegu modelleerin matemaatiliselt universumi kärgstruktuuri ehk galaktikate jaotust, see on üks minu teaduslikest huvidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles