Avaldati esimene pilt mustast august (1)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Murranguline esimene pilt mustast august. Kuigi must auk ise on nii tugeva gravitatsiooniga, et neelab endasse ka lähedusse sattunud valguse, on pildil siiski näha sellesse ülisuurel kiirusel neelduva materjali helendamise tagajärjel tekkiv neelurõngas. 
Murranguline esimene pilt mustast august. Kuigi must auk ise on nii tugeva gravitatsiooniga, et neelab endasse ka lähedusse sattunud valguse, on pildil siiski näha sellesse ülisuurel kiirusel neelduva materjali helendamise tagajärjel tekkiv neelurõngas. Foto: AP/Scanpix

Inimkonna esimene katse vaadata meie galaktika pimemusta südamesse tõi meile pildi kauge Virgo A galaktika südames asuvast mustast august galaktika M87 keskmes.

«See on inimkonnale meeletu läbimurre. Oleme saanud pildi millestki, mida üks mees enam kui sada aastat tagasi, 1915. aastal ette kujutas. Albert Einsteini mõtteeksperiment näitas, et suure massiga keha võib murda geomeetria ning selle tagajärjel tekib hiiglaslik auk,» ütles avastuse tutvustust sisse juhatanud Euroopa Komisjoni teaduse ja innovatsiooni volinik Carlos Moedas Brüsselis pressikonverentsil. Samal ajal toimusid samasugused pressikonverentsid veel kuues paigas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles