Filipiinide koopast leiti uue tundmatu inimliigi jäänused (5)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Callao koobas Luzoni saarel.
Callao koobas Luzoni saarel. Foto: Reuters / Scanpix

Ligi 50 000 aastat tagasi Filipiinidel Luzoni saarel elanud väikesekasvulist inimliiki kutsuvad teadlased hetkel Homo luzonensis’eks.

Uute varajase inimese liikide leidmine näib olevat aina hoogu kogumas. Viimase mõnekümne aasta sisse jäävad nii nüüdisinimese ja neandertallasega üheaegselt eksisteerinud denislaste, aga ka Indoneesias Florese saarel elanud H. floresiensis’e ehk nn kääbiku avastamine 2004. aastal kui ka mitmed avastused Aafrikas elanud varajastest H. sapiens’idest, kes on kujutlust meie liigi varasest ajaloost oluliselt muutnud.

Homo luzonensis'e luud.
Homo luzonensis'e luud. Foto: Noel Celis / AFP / Scanpix

Nüüd aga on inimese evolutsioonipuusse lisandunud aga veel üks liik, mis leiti Filipiinidelt Luzoni saarelt. Nagu kirjutab Nature, viitab selle liigi avastus, et Kagu-Aasias võis tol perioodil (ligi 50 000 aastat tagasi) koos eksisteerida mitu varajast inimliiki.

Esimesed teated uue liigi võimaliku olemasolu kohta ilmusid juba rohkem kui kümme aastat tagasi, kui teadlased leidsid Luzol asuvast Callao koopast ligikaudu 67 000 aastat vana inimese jalaluud meenutava luutüki. Nüüdseks on väljakaevamised toonud maapõuest välja veelgi materjali, seal hulgas reieluu, seitse hammast, kaks jalaluud ja kaks käeluud.

«Kõik need leiud kokku näitavad, et tegemist on millegi täiesti uuega,» ütles Kanadas asuva Lakeheadi Ülikooli paleoantropoloog Matthew Tocheri Nature’le. Eriti selgelt eristub teistest varajastest inimestest leitud hammaste kuju. Jalaluud sarnanevad aga Ida-Aafrikas elanud austrolopiteeke. Luude kõveruste põhja oletavad teadlased, et liik pidi olema osav ronija.

Luzoni saare varajase kääbusinimese hambad.
Luzoni saare varajase kääbusinimese hambad. Foto: Callao Cave Archaeology /SWNS / Scanpix

Kuigi teadlased ei julge liigi täpset kõrgust oletada, näitavad olemasolevad luutükid, et ta pidi olema üsnagi väikest kasvu umbes nagu mõned tänapäevalgi Filipiinidel elavad rahvagrupid. Kuidas uus liik täpselt inimese evolutsioonipuusse klapib, ei ole veel teada. Võimalik on, et tegemist on esimesena Aafrikas välja rännanud Homo erectus’e järeltulijaga, kuid selles veel kindel olla ei saa.

Uuring ilmus ajakirjas Nature.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles