Pildile püütud must auk sai endale väärilise nime (3)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Murranguline esimene pilt mustast august. Kuigi must auk ise on nii tugeva gravitatsiooniga, et neelab endasse ka lähedusse sattunud valguse, on pildil siiski näha sellesse ülisuurel kiirusel neelduva materjali helendamise tagajärjel tekkiv neelurõngas. 
Murranguline esimene pilt mustast august. Kuigi must auk ise on nii tugeva gravitatsiooniga, et neelab endasse ka lähedusse sattunud valguse, on pildil siiski näha sellesse ülisuurel kiirusel neelduva materjali helendamise tagajärjel tekkiv neelurõngas. Foto: AP/Scanpix

Hawaii saare lingvistikaprofessor Larry Kimura andis M87 galaktika südames asuvale mustale augule nimeks Powehi.

Esialgsete märkide järgi näib, et mustale augule antud nime aktsepteerivad ka astronoomid ise. Nimi ise pärineb Hawaii saarte 18. sajandist tuntud Kumulipo loitsust ning koosneb mitmest lühemast sõnast. Näiteks tähendab «po» otsatut loomise otsatut pimedat allikat, «wehi» aga kaunistustega õnnistamist. Kogu nime võiks seega eesti keelde tõlkida kui « otsatu loomingu kaunistatud pimedat allikat», kirjutab The Guardian.

Mustale augule Hawaii-keelse nime andmise üheks põhjuseks on tõsiasi, et Sündmushorisondi Teleskoobi projektis osales kaks saartelt pärit teleskoopi. Neist ühe, Mauna Kea saarel asuva James Clerk Maxwelli teleskoobi asedirektor Jessica Depmsey sõnul kirjeldab see nimetus suurepäraselt ka musta augu teaduslikku sisu.

«Kirjeldasime nähtut ja seda, kuidas must auk valgustab ennast ümbritsevat pimedust ja siis ta selle peale tuligi,» ütles Dempsey.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles