Antarktika retke teeb kaasa kaks kunstnikku

Copy
Anna Litvinova maal «Sadam».
Anna Litvinova maal «Sadam». Foto: Eesti Meremuuseum

Eestlaste Antarktika retkel teevad mõnenädalaste etappidena kaasa kunstnikud Anna Litvinova ja Roman Matkiewicz. Sarnaselt ajaloolise traditsiooniga on kunstnike ülesanne jäädvustada laevaelu merel ja elu sadamais, kus purjelaev peatub.

«Meil oli võimalik pakkuda mõnenädalast kaasasõitmisvõimalust erinevatel etappidel kahele kunstnikule ja tahtsime leida erinevaid käekirju,» rääkis ekspeditsiooni juht Tiit Pruuli. «Kuigi me otseselt konkurssi ei korraldanud, laekus meile ligi sada nime. On selge, et mingit paremusjärjestust me ei teinud ning see valik oleks teiste valijate puhul kindlasti teistsugune,» sõnas Pruuli ning tänas kõiki kunstnikke ja kunstisõpru, kes tegid reisikunstnike osas ettepanekuid.

«Roman on mereajalugu hästi tundev täpse käega graafik ning Anna impulsiivse ja värvikireva joonega maalikunstnik. Nende stiilid on üsna erinevad, seega täiendavad kenasti meie reisipaletti.»

Anna Litvinova maal «Sadam».
Anna Litvinova maal «Sadam». Foto: Eesti Meremuuseum

Maalikunstnik Anna Litvinova sündis 1976. aastal Peterburis ja on Eestis elanud alates 1986. aastast. Anna lapsepõlv möödus loomingulises õhkkonnas kunsti ja kunstnike keskel, tema ema on samuti kunstnik ja kunstipedagoog. Anna esimeseks mängumaaks oli Ermitaaži kunstimuuseum, kus tema mänguasjadeks olid pliiats ja paber ning mängukaaslasteks van Gogh, Rembrandt, Rubens ja paljud teised maailmas tuntud kunstnikud. Anna lõpetas Eesti Kunstiakadeemia maali erialal ja on üles astunud mitmetel näitustel. Ta on aastaid töötanud kunstiõpetajana Tallinna kunstikoolis.

Graafik Roman Matkiewiczi joonistus lodjast Jõmmu.
Graafik Roman Matkiewiczi joonistus lodjast Jõmmu. Foto: Eesti Meremuuseum

Graafik Roman Matkiewicz sündis 1966. aastal Tallinnas. Ta on lõpetanud Tallinna Lastekunstikooli ja Eesti Riikliku Kunstiinstituudi raamatugraafikuna ning korraldanud näitusi ja performance’id Tallinnas, Moskvas, Peterburis ja Leipzigis. Roman töötab Eesti Meremuuseumis, kus ta kujundab meremuuseumi näitusi ja trükiseid. Ta on kujundanud postmarke, muu hulgas margisarja Eesti tuletornidest, avaldanud kirjutisi Eesti mereajaloost ja illustreerinud mereteemalisi raamatuid. Roman osaleb karikatuurivõistlustel ning teeb koostööd kirjastuste, galeriide, disainifirmade, reklaamiagentuuride, teatrite ja filmistuudiotega.

Antarktika reis võetakse ette tähistamaks Antarktise avastamise 200. aastapäeva Saaremaal sündinud maadeavastaja Fabian Gottlieb von Bellingshauseni poolt. Populaarteadusliku ekspeditsiooni korraldavad MTÜ Thetis ja SA Eesti Meremuuseum.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles