Vaata: JAXA avaldas pildid asteroidile tehtud pommiaugust

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Hayabusa 2 kosmoseaparaadi vari asteroidil Ryugu.
Hayabusa 2 kosmoseaparaadi vari asteroidil Ryugu. Foto: Handout / Reuters / Scanpix

Aprilli alguses korraldasid jaapani kosmoseteadlased asteroid Ryugu pinnal plahvatuse. Nüüd on avaldatud ka pildid kosmosekivi külje sisse lõhutud kraatrist.

Plahvatus toimus 5. aprillil, mil Jaapani kosmoseagentuuri JAXA uurimisaparaat Hayabusa-2 lasi asteroid Ryugu poole kukkuma 14 kilo kaaluva lõhkelaengu eesmärgiga lüüa auk selle kosmosekivi pinnasse ning näha esmakordselt, kuidas kosmilisest keskkonnast mõjutamata materjal välja näeb. Arvutuste kohaselt oleks löök pidanud tekitama asteroidi pinna sisse umbes 10-meetrise läbimõõduga kraatri. Kosmoseaparaadi kaitsmise eesärgil suunati see aga pärast plahvatusele viivate sündmuste käivitamist kiiresti asteroidist eemale, et vältida ise plahvatusest maailmaruumi pillutava kivimaterjaliga pihta saamist.

Seetõttu ei olnud mitu nädalat teada seegi, et kas plahvatus õnnestus. Nüüd aga on JAXA avaldanud sündmuskohale naasnud Hayabusa-2 tehtud fotod, millel on paista oodatust koguni kaks korda suurem kraater. Kosmoseagentuuri avaldatud piltidel on näha, et kraatri sisemus on varasemaga võrreldes tumedam.

Missiooni järgmise uurimisjärgu raames annab JAXA Hayabusa-2’le käsu laskuda kraatri põhja, et koguda sealt kosmosekeskkonnast mõjutamata kivimiproove.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles