Muusika ergastab tervet aju

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Soome teadlased on loonud uudse meetodi, mis teeb võimalikuks senisest hoopis detailsemalt reaalajas analüüsida muusika kuulamise mõju ajule, kirjutab teadus.err.ee.

Tänu meetodile, mis võimaldab uurida, kuidas aju töötleb muusika rütmi, tonaalsust ja tämbrit, on teadlased avastanud, et muusikalise info töötluses osalevad ka alad, mida muidu seostatakse motoorika, emotsioonide ja loovusega.

Dr Vinoo Alluri juhtimisel talletasid Soome teadlased funktsionaalse magnetresonantsmeetodi abil kaasaegse tango salvestust kuulavate inimeste aju tegevuse jäljed. Seejärel, kasutades keerukamaid algoritme, analüüsisid nad tango muusikalist sisu, näidates, kuidas lugu aja jooksul rütmiliselt, tonaalselt ja tämbriliselt areneb.

Teadlased avastasid, et rütmi töötluses osalevad motoorikaga seotud piirkonnad ning limbiline süsteem, mis reguleerib meeleolu ja tegutsemisvalmidust, tegeleb samuti rütmi ning lisaks ka tonaalsuse analüüsiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles