Briti parlament kuulutas välja kliima-eriolukorra

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Foto: Clemens Bilan/Epa/Scanpix

Parlamendis vastu võetud algatus näitab küll alamkoja meelsust ja on suur edusamm aasta algusest Londonis looduskeskkonna hävimise vastu protesteerijatele, kuid võeti vastu ilma hääletuseta ega kohusta seadusandjaid ühekski konkreetseks sammuks.

Aasta algusest Londoni kesklinnas ulatusliku liikide väljasuremise peatamise nimel protesteerinud Extinction Rebellioni aktivistid võivad nüüd ühe oma eesmärgi vähemalt osaliselt täidetuks nimetada, kirjutab BBC.

Algatuse esitanud töölispartei juht Jeremy Corbyn nimetas seda suureks edusammuks samas kui keskkonnaminister Michael Gove tunnistas küll keskkonnakriisi olemasolu, kuid keeldus leiboristide algatust toetamast.

Lisaks eriolukorra välja kuulutamisele on Ühendkuningriigi pealinna nädalaid hõivanud meeleavaldajate nõudmiste seas ka kasvuhoonegaaside nullini viimine aastaks 2025 ja kliimamuutustega võitlemiseks kodanikeassamblee loomine. Mida see kõik tähendab või kuidas seda saavutada, ei ole hetkel selge.

Lisaks Briti parlamendile on eraldi kliima-eriolukorrad välja kuulutanud nii Walesi ja Šoti valitsused kui ka mitmed kohalikud omavalitsused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles