Karm hinnang globaalsele keskkonnale: miljonit liiki ähvardab väljasuremine (10)

Copy
Üheks olulisemaks liikide hävimise põhjuseks on elupaikade häving.
Üheks olulisemaks liikide hävimise põhjuseks on elupaikade häving. Foto: ROMEO GACAD / AFP / SCANPIX

Inimkond hävitab kiiresti loodust, millest sõltub meie rikkus ja kokkuvõttes ka ellujäämine, hoiatab täna avaldatud looduse olukorda käsitlev ÜRO raport. 

Aastakümnete pikkuse metsade, ookeani, pinnase ja õhu laastamisest ja mürgitamisest põhjustatud muutused ähvardavad inimkonda «vähemalt niisama palju kui kliimamuutused,» ütles ÜRO bioloogilise mitmekesisuse teaduskomisjoni juht Robert Watson Pariisis 132 riigi esindajate kohtumisel.  

Kohtumisel kinnitatakse 450 eksperdi koostatud «Kokkuvõte poliitikakujundajatele», mis hoiatab, et maailmas ähvardab väljasuremine miljonit looma- ja taimeliiki, kelle seast paljud võivad kaduda juba mõnekümne aasta jooksul.

Ainulaadsete eluvormide kadumise kiirenemine võib viia Maal esimese massilise väljasuremiseni pärast lennuvõimetute dinosauruste kadumist 66 miljonit aastat tagasi. 

Inimkonda oht lühiajaliselt ei ähvarda, ütles Saksamaa Helmholtzi keskkonnauuringute keskuse professor Josef Settele, ent pikemas perspektiivis on seda keeruline prognoosida. «Kui inimesed välja surevad, leiab loodus uue tee nagu alati,» ütles Settele.

Looduse seisundi halvenemise peatamine nõuab põhjalikku reformi selles, kuidas inimesed toodavad ja tarbivad peaaegu kõike.

«Me õõnestame kõikjal maailmas oma majanduse, elatise, toiduturvalisuse, tervise ja elukvaliteedi alustalasid,» ütles ÜRO bioloogilise mitmekesisuse teaduskomisjoni juht Robert Watson, kelle sõnul on vaja süsteemiülest fundamentaalset muutust.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles