Ehitusplats varjas 2500 aasta vanuseid skelette (1)

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Arheoloogide sõnul on täiesti ainulaadne, et luustik on kõik need aastatuhanded püsinud peaaegu ühes tükis.
Arheoloogide sõnul on täiesti ainulaadne, et luustik on kõik need aastatuhanded püsinud peaaegu ühes tükis. Foto: Anu Lillak

Varasemast metalliajast pärinevaid luustikke on Eestis leitud vaid mõni üksik.

Tallinna kesklinna ehitusplatsil napilt kuu aega kestnud arheoloogilised kaevamised andsid kohe algul välja haruldase leiu – kolm luustikku, mis olid maetud sinna veel enne meie ajaarvamist.

Üks luustikest on esimesel aastatuhandel enne Kristust elanud täiskasvanud inimese oma, ülejäänud kaks on laste luustikud. Esimesena tuligi aprillis maa seest välja hilisel pronksiajal või varasel rauaajal elanud lapse alalõualuu.

Labidad visati nurka ja leid puhastati välja ülima ettevaatlikkusega.

«Nende luustike jõudmine tänapäeva uurijateni on õnnelik juhus,» ütleb muinsuskaitseameti arheoloog, luu-uurija Anu Lillak. «Kui õnnelikku juhust abiks ei ole, siis ega satugi peale. See on puhas ime, et need matused on siin kuidagimoodigi säilinud.»

Jutu käigus selgub, et õnnelikke juhuseid sai selles loos kokku tegelikult mitu. Mitme aastatuhande jooksul on luustikke lõhkunud mitmesugused kaevamised, näiteks teised matused, aga ka igasugune ehitamine.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles