ÜRO: meretase võib tõusta sajandi lõpuks kahe meetri jagu (10)

Copy
Orkaan Ophelia Lääne-Euroopa rannikul. Pilt on illustreeriv.
Orkaan Ophelia Lääne-Euroopa rannikul. Pilt on illustreeriv. Foto: Geoff Caddick / AFP / Scanpix

Maailmamere tase võib tõusta sajandi lõpuks kahe meetri võrra ja sundida kümneid miljoneid inimesi senisest kodukohast lahkuma, öeldakse värskes uuringus, mis pakub ÜRO senisest hinnangust kaks korda suuremat tõusu.

Gröönimaa ja Antarktika jääs sisalduvast veest piisaks ookeanide taseme mitmekümnemeetriseks tõusuks. Oma osa etendab ka vee paisumine soojenedes.

Jää sulamise kiirust on aga keeruline hinnata.

ÜRO valitsustevahelise kliimamuutuste ekspertkomisjoni (IPCC) raportis öeldakse, et praeguse emissioonitrajektoori jätkudes tõuseb merepinna tase 2100. aastaks meetri võrra.

Nüüdseks on see prognoos hinnatud konservatiivseks, sest kliima soojenemist põhjustava kasvuhoonegaasi heitkogused kasvavad aasta aastalt ja satelliidipildid näitavad Antarktika ja Gröönimaa jäälava kiiret sulamist.

Rühm maailma juhtivaid jääteadlasi avaldas sel nädalal oma vaatluste ja kogemuste põhjal olukorra eksperthinnangu.

Veamarginaal on endiselt suur, kuid nende hinnangul on mõeldav, et praeguse emissioonistsenaariumi jätkudes võib meretase tõusta 2100. aastaks tervelt kaks meetrit.

Ookeanidele kaotatud maa on nii suur nagu Prantsusmaa, Saksamaa, Hispaania ja Suurbritannia kokku ning sealt peab ära kolima üle 180 miljoni inimese.

«Nii suurel meretaseme tõusul on inimkonnale kindlasti tõsised tagajärjed,» hoiatavad teadlased.

2015. aasta Pariisi kliimaleppega võeti eesmärgiks hoida maakera temperatuuri tõus alla 2 °C ja kannustada riike seadma sihiks 1,5 °C.

Oktoobris avaldas IPCC raporti, milles nõutakse kivisöe, nafta ja gaasi tarbimise kohest ja otsustavat vähendamist, et soojenemise tempot aeglustada.

Meretaseme tõusu kohta IPCC uut hinnangut ei andnud.

Maakera temperatuur on tõusnud tööstuseelse tasemega võrreldes juba 1C ja meretase tõuseb 3mm aastas.

Esmaspäeval ajakirjas Proceedings of the National Academy of Sciences avaldatud värskes uuringus öeldakse, et kui maakera soojenemine jääb alla 2 °C, võib meretase tõusta 2100. aastaks 36-126 sentimeetrit.

Kui aga soojenemine ulatub 5 °C’ni, mis on ebatõenäoline, kuid lähikümnenditeks prognoositavat fossiilkütuste nõudlust arvestades kaugeltki mitte võimatu, võib meretaseme tõus ulatuda 238 sentimeetrini.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles