Uuring: viimase 250 aastaga on välja surnud kaks korda enam taimeliike kui loomi

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Foto: Mike Hutchings / Reuters / Scanpix

Üleilmse ulatusega uuring toob välja, et viimase 250 aastaga on välja surnud peaaegu 600 taimeliiki, mis on ligi kaks korda rohkem kui on hävinud loomaliike.

Uuringule lisab vettpidavust tõsiasi, et erinevalt paljudest analoogsetest ei ole tegemist mudelipõhise hinnanguga, vaid reaalse välja surnud liikide ülelugemisega. Võrreldes hüpoteetilise stsenaariumiga, kus inimtegevus liikide arengut ei mõjutaks, toimub väljasuremine kuni 500 korda kiiremini, kirjutab BBC.

«See on uuring, mis vaatab seda, millised taimed juba praeguseks välja surnud on, kus nad kadunud on ja kui kiiresti see kõik toimub,» ütles uuringus osalenud Stockholmi Ülikooli ökoloog Aelys Humphreys.

Kui inimeste tähelepanu köitvate loomaliikide hääbumine pälvib tihtipeale palju tähelepanu, siis väljasurevate taimede nimetamisega jäädakse tihtipeale pigem hätta. Hävinud liikide sekka kuuluvad muu hulgas ka näiteks aromaatsete õlide poolest tuntud ja ka kasutatud Tšiili sandlipuu ja mitmed teised, mida inimkond ka ressursina kasutanud on.

Kuigi kadunud liikide arv oli oodatust suuremgi, arvavad teadlased, et tegelik väljasuremise kiirus on suuremgi. Parema uudisena tuuakse välja, et mõnede varem väga ohustatud staatuses olnud liikide, nagu näiteks taevassinise anditähe (Tecophilaea cyanocrocus) populatsioonid näivad praeguseks taastuvat.

Kuna taimed on kõigi toiduahelate alus ja loomad teatavasti fotosünteesida ei oska, on taimede kiire väljasuremine mõistagi murettekitav tendents, millel võivad olla karmid tagajärjed pea kõigile elusorganismidele.

Uuring ilmus teadusajakirjas Nature Ecology & Evolution.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles