Edukas raketikatsetus avab SpaceXi jaoks uue ajastu (2)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Falcon Heavy õhkutõus Kennedy kosmodroomilt.
Falcon Heavy õhkutõus Kennedy kosmodroomilt. Foto: Thom Baur / REUTERS / SCANPIX

Kosmosefirma üks kriitilisematest raketiskatsetustest möödus eile edukalt ning nüüd võib oodata ka tõestust leidnud rakettide laialdasemat kasutuselevõttu.

«See saab olema üks kõige keerulisematest katsetustest üldse,» kirjutas firma juht Elon Musk enne Falcon Heavy õhkutõusu Twitteris. Nimelt oli eile toimunud õhkutõus sisuliselt esimene kord, kui oma võimsuselt vaid legendaarsetele Saturn V rakettidele alla jäävad Falcon Heavy’d arvestatava lastiga proovile pandi. Viimane nende rakettide katsetus toimus 2018. aasta veebruaris, mil kosmosesse veeti Muski isiklik Tesla Roadster.

See oli aga kosmoselendude ja ka võimalike Marsi-külastuste perspektiivist siiski küllaltki väike last ning järele tuli veel kontrollida, kuidas saab rakett hakkama juba suurema koguse veetava lastiga. Seekordsel õhkutõusul oligu Falcon Heavy pardal 24 satelliiti kogumassiga ligi 4 tonni. Kokku tuli neid viia kolmele erinevale orbiidile ümber Maa, kirjutab Ars Technica.

Loetud tunnid hiljem kinnitas USA Kosmose- ja Raketisüsteemide Keskus, et kõik pardal olnud satelliidid on edukalt orbiidil ja jõudnud juba ka Maaga kontakti võtta. Mõlemad esimese astme raketi külje peal olnud Falcon 9 mootorid maandusid ka edukalt Florida lähistel asuval maandumisplatvormil. Eraldi saavutus on, et kinni suudeti püüda ka üks raketti tõusul tekkiva rõhu eest kaitsvatest kaitsevoolunditest. Selleks kasutati spetsiaalset laeva nimega Ms Tree.

Kuivõrd üks vaid kaitsevoolundi maksab suurusjärgus 6 miljonit USDd ja kinni püütud detaili saab taaskasutada ka tulevastes kosmosemissioonides, võimaldab see raketistarte odavamaks muuta. See on kooskõlas ka SpaceXi üldise eesmärgiga muuta kosmoseraketid maksimaalselt korduvkasutatavaks – samamoodi olid ka raketitõusus kasutatud esimese astme mootorid mõlemad kasutatud aprillis toimunud katsetõusus. Esimese sedalaadi taaskasutuse abil on juba võimalik teha kindlaks, mil määral taaskasutus mootoreid ja raketidetaile kahjustab ning mitu korda neid kasutada saab.

Igal juhul on Falcon Heavy usaldusväärsus nüüd proovile pandud ja edaspidi võib oodata selle tõusmist kesksele kohale USA kosmosetööstuses.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles