Marsil mõõdetud ja järsult kadunud metaanivoog tekitab teadlastes segadust

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Marsi-kulgur Curiosity.
Marsi-kulgur Curiosity. Foto: NASA / Reuters / Scanpix

Möödunud nädalal ületas mitmel pool üle maailma uudiskünnise teade, et NASA Curiosity kulgur leidis Marsi atmosfäärist ootamatult suure koguse metaani. Nüüdseks on metaan justkui haihtunud ning teadlased ei oska arvatagi, mis selle põhjuseks olla võib.

Metaani avastus möödunud kolmapäeval tekitas teadlastes suurt elevust – Maal on metaan tuntud ennekõike kui elutegevuse saadus, mistõttu oleks püsiva metaanikoguse leidmine Marsilgi võinud viidata maavälisele elule. Tuvastatud CH4 kogus oli aga oluliselt suurem kui oleks oodata osatudki. Seetõttu lükkasid missiooni juhid plaanitud eksperimendid koguni edasi, et gaasi päritolu lähemalt uurida, kirjutab New York Times.

Paraku näitas juba teine mõõtmine, et metaani kontsentratsioon oli jõudnud juba langeda oma tavapärasele tasemele alla ühe osakese miljardi kohta. Teadlasi üllatanud mõõtmise ajal oli see aga enam kui 21 korda suurem.

«Gaasivoog tuli ja gaasivoog kadus,» võttis anomaalse mõõtmistulemuse kokku NASA Goddardi Kosmosekeskuse teadlane Paul Mahaffy.

«Metaani müsteerium jätkub. Meie motivatsioon mõõta ja uurida metaani toimet Marsi atmosfääris on nüüd suurem kui kunagi varem,» teatas ka missiooni teadusjuht Ashwin R. Vasavada.

Muidugi ei pruugi metaani teke tingimata elutegevusega seotud olla. Samamoodi on võimalik, et selle taga on näiteks geoloogilised protsessid. Samas on tegemist küllaltki ebastabiilse gaasiga, mis võib Marsi hõreda atmosfääri tingimustes tugeva päikesevalguse ja sellega kaasnevate reaktsioonide tagajärjel ka väga kiiresti hävida.

Sarnaseid lühiajalisi metaanipurskeid on teada varasemastki, kuid nende päritolu on teadlastele jätkuvalt müsteerium. Näiteks tõusis metaani tase 2013. aastal kaheks kuuks seitsme osani miljardist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles