G20 riikidest 19 kinnitas Pariisi kliimaleppe elluviimist

Copy
Kliimaaktivistid Jaapanis Osakas G20 tippkohtumise ajal 28. juunil.
Kliimaaktivistid Jaapanis Osakas G20 tippkohtumise ajal 28. juunil. Foto: SIPA/Scanpix

G20 rühmituse 19 liiget kinnitas laupäevasel tippkohtumisel Pariisi kliimaleppe "pöördumatust" ja lubas selle täielikku elluviimist. 

Osaka tippkohtumise lõppavaldus kordab mulluse Argentina tippkohtumise kokkulepet ning saavutati Ühendriikide vastuseisu järel. 

USA on teatanud, et astub Pariisi 2015. aasta kliimaleppest välja, mis võtab aega mitu aastat. Ühendriikide valitsus on vahepeal hoidunud kliimaleppe toetusavaldustest. 

Viimastel G20 tippkohtumistel on kliimaküsimuses patiseis ületatud sedasi, et 19 riiki avaldavad Pariisi leppele toetust ja Washington lisab omapoolse reservatsiooni, viidates kavatsusele leppest lahkuda. 

«USA survestas mõningaid valitsusi, sealjuures Saudi Araabiat, Brasiiliat ja Türgit teksti lahjendama,» ütles Yuki Tanabe Jaapani Jätkusuutliku Keskkonna ja Ühiskonna Keskusest (JACSES). 

Pärast pikki läbirääkimisi lepiti kokku avalduses, mis kasutas taas nõndanimetatud 19+1 formaati. «Kliima oli kõige keerulisem (teema),» ütles Prantsuse presidendi kantselei allikas. 

Pariisi kliimalepe sätestas, et maakera keskmisel temperatuuri ei tohiks lasta sel sajandil tõusta kõrgemale kui 2 kraadi üle tööstusrevolutsiooni eelse aja keskmise. See nõuab igalt riigilt plaani oma kasvuhoonegaaside emissiooni vähendamiseks.

Pariisi leppes rõhutatakse, et kõik riigid peaksid pingutama, et hoida temperatuuri tõus 1,5 kraadi piires, sest see võimaldaks asjatundjate hinnangul hoida ära halvim keskkonnale, majandusele ja ühiskonnale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles