Uuring: üleilmse jäätmebuumi eestvedaja on USA (1)

BNS
Copy
Koristamata prügi Rooma tänaval. Antud artiklit illustreeriv.
Koristamata prügi Rooma tänaval. Antud artiklit illustreeriv. Foto: AP/Scanpix

USA on inimeste tervist, keskkonda ja majandust ohustava ülemaailmse jäätmebuumi eestvedaja, selgub avaldatud maailma prügitrendide uuringust.

194 riigi tahke ja plastprügi, toidu- ja ohtlike jäätmete andmeid koondav uuring näitab, et maailmas toodetakse aastas keskmiselt 2,1 miljardit tonni jäätmeid. Selle kogusega oleks võimalik täita üle 820 000 olümpiabasseini.

Kogu sellest prügist töödeldakse ümber vaid 16 protsenti (323 miljonit tonni). 950 miljonit tonni ladustatakse aga «jätkusuutmatult,» ilmneb riskinõustamisfirma Verisk Maplecroft uuringust.

USA kodanikud ja ettevõtted toodavad ühe inimese kohta rohkem prügi, kui on nende osakaal maailmas.

Ühendriikides tuleb prügi inimese kohta keskmiselt 773 kilogrammi ning riik annab kokku 12 protsenti kogu maailma tahketest munitsipaaljäätmetest - umbes 239 tonni aastas.

Seda on maailma keskmisest kolm korda rohkem ning seitse korda rohkem kui Etioopias, mis on maailma pisima prügikogusega riik.

Liiatigi ei vasta USA täitmatu tarbimine tema jäätmekäitlusvõimele. Ühendriikides töödeldakse ümber 35 protsenti prügist, millega ta on üks arenenud riikide viimaseid, jäädest tublisti alla näiteks Saksamaale, kus läheb taaskasutusse 68 protsenti jäätmetest.

Ülevaate autorid hoiatavad, et mitmes Aasia riigis, seal hulgas Hiinas, Tais, Vietnamis ja Malaisias hiljuti kehtestatud tahkete jäätmete sisseveo keeld raskendab suurte jäätmetootjate olukorda veelgi.

Hiina eelmise aasta otsus keelata 24 liiki prügi import võib arvutuste põhjal tekitada 2030. aastaks 111 miljoni tonnise prügimäe, kui kõik samal viisil edasi läheb.

Eriti hull on lugu plastprügiga, mida hulbib erinevalt kujul ookeanides juba praegu umbes 100 miljonit tonni. 

Ehkki paljud riigid on lubanud vähendada ühekordsete plastesemete tarbimist, kasvab tootmine maailmas ikkagi. Selle taga on suuresti Aasia ja Ameerika kildagaasibuum.

Veriski analüütik Niall Smith ütleb, et jäätmete vähendamine sõltub ettevõtetest ja valitsustest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles