Vaata: britid panevad uuele 50-naelasele rahatähele Enigma koodimurdja Turingi (4)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Uus 50-naelane
Uus 50-naelane Foto: BANK OF ENGLAND / EPA / Scanpix

Inglased otsustasid panna uuele 50-naelasele kupüürile matemaatik Alan Turingi. Koodimurdja ja tänapäeva arvutiteaduse alusepanija Turing langes eluajal seksuaalse sättumuse tõttu tagakiusamise ohvriks ja lõpetas elu enesetapuga.

Turing on tuntud oma teenete eest sakslaste Enigma koodi murdmisel Bletchley Parki koodimurdmise keskuses. USA väejuht ja hilisem president Dwight D. Eisenhower nimetas seda liitlaste võidus «otsustava tähtsusega» saavutuseks. Hinnanguliselt lõppes sõda koodi murdmise pärast aastaid varem. Lisaks töötas Turing välja ka esialgse abstraktse idee, mida peetakse tänapäeva arvutiteaduse aluseks ja mistõttu nimetatakse teda arvutiteaduse isaks.

Turing ei leidnud oma eluajal Inglismaa valitsuse tunnustust, kuna algselt olid tema saavutused salastatud ning hiljem mõisteti ta homoseksuaalse pärast süüdi. Üheks 20. sajandi suurimaks matemaatikuks peetud mees lõpetas elu 1954. aastal enesetapuga. Ta oli 41-aastane.

50-naelasel rahatähel kujutamine on järjekordne samm Turingi rehabiliteerimise teel. 2009. aastal vabandas peaminister Gordon Brown kogu valitsuse nimel Turingile osaks saanud «tülgastava kohtlemise eest». Kuninganna Elisabeth II andis talle 2013. aastal ametlikult armu.

Turingi rahatähele jõudmise teatas Inglismaa Pank ametlikul tseremoonial. Ta valiti välja terve rea silmapaistvate inglaste seast. Valikus olid Mary Anning, Paul Dirac, Rosalind Franklin, William Herschel, Caroline Herschel, Dorothy Hodgkin, Ada Lovelace, Charles Babbage, Stephen Hawking, James Clerk Maxwell, Srinivasa Ramanujan, Ernest Rutherford ja Frederick Sanger.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles