Maailma uusim punane nimistu: ohustatud on kolmandik hinnatud liikidest (2)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Ohustatud ahviliik.
Ohustatud ahviliik. Foto: Sebastien Bozon / AFP / Scanpix

Ohustatud liike leidub elupaigus puulatvadest ookeanide süvikuteni ning peamise hävingu põhjustajana tuuakse välja ikka inimtegevus.

Näiteks on jahipidamise ja elupaikade hävitamise tagajärjel hakanud vähenema seitsme primaadiliigi arvukus, kalandus on aga kaks raide sugukonda. Samamoodi on reostus, tammide ehitamine ja vee ületarbimine vähendanud tõsiselt jõgede elurikkust Mehhikost Jaapanini. Ebaseaduslik metsaraie laastab aga Madagaskari roosipuid ning haigused Ameerika jalakaid, kirjutab The Guardian.

Need andmed pärinevad Rahvusvahelise Looduskaitseliidu uusimast (IUCN) üleilmselt ohustatud liikide hinnangust ehk rahvakeeli punasest nimistust. Selle uusim, neljapäeval avaldatud versioon tõstab maailma ohustatud liikide arvu 9000 võrra ning praeguseks on selles juba peaaegu 106 000 liiki. Kaitsestaatuse paranemist ei ilmnenud ühegi liigi puhul.

«Loodus hävib inimajaloos pretsedenditul kiirusel,» võttis nimistu lisanduse kokku IUCNi elurikkuse kaitse grupi direktor Jane Smart ning lisas, et olukorra parandamiseks on vaja otsustavat tegutsemist.

Ohustatud seitsmest primaadiliigist kuus elutsevad Lääne-Aafrikas, kus on levinud nii metsade raadamine kui ka küttimine. Hetkel on näiteks Elevadiluurannikul ja Ghanas säilinud vaid 2000 Cercopithecus roloway pärdikut, mis läheneb juba kriitilisele piirile. Samas on nad oma võrdlemisi suurte mõõtmete ja väärtusliku liha ja karva tõttu sealsetele inimestele oluline jahiloom.

Ühe kõrge on ohustatuse tase magevee-elustiku puhul. Seekordse uuendusega lisandub nimistusse aga ka 500 süvaveekala, kelle vähenemist on põhjustanud majandustegevus nagu süvavee kalapüük, nafta ja gaasi puurimine ning merepõhjast kaevandamine.

Lisandunud on ka hulk roosipuu ja palisandri liike. Aina enam jõuab nimistusse ka seeneliike.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles