Foto kinnitab: šaakal on jõudnud nüüdseks ka Soome (1)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Kuldšaakal. Pilt on illustreeriv.
Kuldšaakal. Pilt on illustreeriv. Foto: JOSEPH EID/AFP/Scanpix

Rautavaara lähistel metsatee ääres üles pildistatud noorloom on esimene ametlik kinnitus, et mõned aastad tagasi Eestisse jõudnud šaakal on nüüdseks jõudnud ka teisele poole Soome lahte.

Kuigi šaakali Soome jõudmisest oli kuulujutte kõlanud varemgi, sai esimeseks kinnituseks Kuopio elaniku Jarmo Kohroneni tehtud foto. Rautavaara lähistel autoga sõites märkas Korhonen aknast ebatavalist looma. Alguses pidas ta silma jäänud koerlast rebaseks, kuid hakkas siis endaski kahtlema ning tegi igaks juhuks läbi autoakna loomast pildi, mille seejärel Facebooki kohalikku metsameeste gruppi üles pani. Õige pea pakutigi, et tegu võib olla kuldšaakaliga, kirjutab Yle.

Seejärel jõudis pilt kohalikku ajalehte Karjalainen ning sealtkaudu ka Soome Loodusvarakeskuse (LUKE) teadlasteni, kes liigi määramise kinnitasid.

Ylega rääkinud zooloogiaprofessorid Heikki Hentonen ja Ilpo Kojola ütlesid, et tõenäoselt on tegu umbes aastavanuse noorloomaga, kes oma sünnikoha lähistel ringi luusib. Liigimääratlus on ka Euroopa kolleegide hinnangul õige ning tegu peab olema šaakaliga.

Seejuures ennustas Henttonen juba möödunud suvel, et kliima soojenemise tagajärjel jõuab šaakal paratamatult ka Soome, kuigi pidas tõenäoseks, et see juhtub alles 10 aasta jooksul. Tulnukliigi kiirem saabumine professorit samas ei üllatanud.

«Kui kliima soojeneb, talved pehmenevad, lumikatet jääb vähemaks ja lumikatte periood lühemaks, siis võib šaakalil Lõuna-Soomes tõepoolest tekkida võimalusi toime tulla,» arvas Kojola.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles