ÜRO: Euroopast Gröönimaale liikuv kuumalaine võib seal põhjustada rekordsula (1)

Copy
Foto: Lucas Jackson / Reuters / Scanpix

Käesolev nädal on purustanud kuumarekordeid üle Euroopa, kuid nüüd võib sama Aafrikast pärit kuum õhumass liikuda hoopis maailma suuruselt teise jääkilbi kallale.

ÜRO alluvuses töötava Maailma Meteoroloogiaorganisatsiooni kõneisik Clare Nullis tõi välja, et Euroopa kuumarekordid ei saanud mitte niisama ületatud – vastpüstitatud rekordid on varasematest kohati kuni neli kraadi kõrgemad.

«Meid teevad murelikuks prognoosid, mille kohaselt liigub see kuum õhumass nüüd Gröönimaa suunas,» ütles Nullis Genfis ÜRO pressibriifil. «Sellega kaasnevad kõrgemad temperatuurid ja seega ka Gröönimaa mandrijää kiirem sulamine. Me ei tea veel, kas see jõuab ka 2012. sulamise kiirenemiseni järgi, aga igal juhul on see lähedal.»

Viidates igapäevaselt Gröönimaa jääseisu mõõtvale Taani polaarportaalile tõi Nullis välja, et üksinda juulikuus on Gröönimaa kaotanud pinnasulamise läbi 160 miljardit tonni jääd. Sellele arvule lisandub aga veel ka rannikutel ookeanivee mõjul toimuv sulamine.

Mandrijää, mis katab kokku 80 protsenti Gröönimaa pinnast, on tekkinud tuhandete aastate jooksul, kuid selle säilimise eelduseks on, et talviti sajab maha rohkem lund kui suviti sulada jõuab. Kui kogu 3 kilomeetri paksune ja pea 3 miljoni kuupkilomeetrise-üldmahuga jää kõik ära sulaks, tõstaks see maailmamere taset 7 meetri võrra.

Seni ei ole sel aastal Euroopat kimbutanud ekstreemsed ilmaolud veel Gröönimaale jõudnud, kuigi viimaste nädalate jooksul on jää sulamine toimunud kiiresti. Samuti on suvine merejää ulatus 15. juuli seisuga võrreldav kõigi aegade miinimumiga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles