Esialgsed andmed: juuli tõusis napilt kõigi aegade kuumimaks kuuks

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Foto: Friedmann Vogel / EPA / Scanpix

Paljudes riikides karme kuumalaineid kaasa toonud juulikuu näib nüüd tõusvat ka kogu kliimamõõtmiste ajaloo kuumimaks kuuks, teatas ELi Copernikuse Kliimamuutuste Teenistus.

Hetkel on tegemist veel esialgsete andmetega, mis vajavad kinnitamiseks põhjalikumat analüüsi. Seni oli kõige kuumema maailma keskmise temperatuuriga kuu 2016. aasta juuli, mida 2019 tõenäoselt napilt ületab. Oma hinnangus tuginevad teadlased nii satelliidiandmetele kui ka maapinnal olevate vaatlusjaamade andmetele.

Sellele eelnevalt tõusis selle aastas juuni omakorda vaatlusajaloo kõige kuumemaks juunikuuks. Copernicuse keskuse andmetel on kõik käesoleva aasta kuus kuud tõusnud konkreetsete kuude võrdluses vähemalt nelja kõige kuumema sekka. Kuigi teadlased on hetkeolukorra otseselt kliimamuutustega sidumisel ettevaatlikud, ei saa siiski mööda asjaolust, et inimkond on kliimat märkimisväärselt soojendanud.

«See konkreetne kuu on küll väga soe olnud, aga minu jaoks ei ole see siin kõige olulisem. Kõige olulisem on, et kuum oli ka eelmine kuu ja kõik kuud 2019. aastal on olnud teiste aastatega võrreldes väga soojad,» ütles BBC’le Copernicuse keskuse teadlane Freja Vamborg. «Kui me kasvuhoonegaaside heitmete osas midagi ette ei võta, siis saa me ka seda trendi pidama.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles