KAS TEADSID? ⟩ «Lolita» autoril Vladimir Nabokovil oli ainulaadne hobi

Raamatuportaal
Copy
Vladimir Nabokov.
Vladimir Nabokov. Foto: Personalities / ©2000 Credit:Topham Picturepoint/ Scanpix

Kurikuulsa romaani «Lolita» autoril Vladimir Nabokovil oli harrastus, mille ta avastas juba seitsmeaastasena. Nimelt oli ta kirglik lepidopteroloog.

Kirjanikukarjääri ajal Nabokovi huvi putukate vastu ei kadunud. 1918. aastal pages ta Peterburist Krimmi, kus uuris lähemalt Krimmi koisid ja liblikaid. Kaks aastat hiljem Cambridge’i Ülikoolis õppides avaldas ta väljaandes The Entomologist artikli, milles kirjeldas oma uurimistulemusi.

1940. aastaks oli Nabokov avaldanud üheksa venekeelset ja ühe ingliskeelse raamatu ning tegi New Yorgis kaastööd Ameerika loodusloomuuseumile. Aasta hiljem hakkas ta tööle Harvardi Ülikooli võrdleva zooloogia muuseumis, kus võis päevas kuni 14 tundi pühenduda liblikate joonistamisele. Yale’i Ülikool on avaldanud tema illustratsioonide kogumiku «Fine Lines».

The New Yorker kirjutab, et lapsepõlves unistas Nabokov uue liblikaliigi avastamisest. Täiskasvanuna see tal ka õnnestus ja ta sai nime panna mitmele liigile. Neist kuulsam avastus on 1944. aastal New Yorgis leitud siniliblikane Lycaeides melissa samuelis.

Vladimir Nabokovi kogutud liblikad. Kollektsioon on Peterburi Nabokovi muuseumis.
Vladimir Nabokovi kogutud liblikad. Kollektsioon on Peterburi Nabokovi muuseumis. Foto: Shutterstock
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles