Teadlased: kuumalained tapavad koralle arvatust kiiremini (2)

Copy
Pleegitusprotsess Cairns Townsville´i  korallrahul Austraalia vetes.
Pleegitusprotsess Cairns Townsville´i korallrahul Austraalia vetes. Foto: NICHOLAS ROBERTS/AFP/SCANPIX

Mere soojalained tapavad koralle arvatust kiiremini, selgus reedel avaldatud uuringust.

Teadlastele oli varemgi teada, et maakera soojenemisest tingitud mereveetemperatuuri tõus võib korallrahusid «pleegitades» neid tõsiselt kahjustada - kuumus tapab koralle katvad ja toitvad vetikad.

Korduvad pleegitamised nagu Austraalia Suures Vallrahus 2016. ja 2017. aastal võivad koralli viimaks tappa, kuid see protsess võtab kuid ja aastaid. Kui merevesi jaheneb, hakkavad korallid taastuma.

Uus-Lõuna-Walesi ülikooli teadlased on aga välja selgitanud, et kuumalained meres võivad korallide tugistruktuuri sedavõrd kahjustada, et organismid surevad mõne päeva või nädalaga.

Uuringu kaasautor Tracy Ainsworth ütles, et kuumalained on hullemad kui pleegitusprotsess, nende mõjul «sureb koralliloom ise».

James Cooki ülikooli teadlane Scott Heron ütles, et koralliskeleti kiire lagunemine tõsiste kuumalainete mõjul oli neile üllatus.

«Kliimateadlased räägivad tundmatutest tundmatutest - mõjudest, mille peale me olemasolevate teadmiste ja kogemuste põhjal ei oska tullagi,» ütles ta ja lisas, et nüüdne avastus kuulub just sellesse kategooriasse.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles