Antarktika ekspeditsioon jõudis viikingite kodumaale

Copy
Viikingilaev Haugesundis
Viikingilaev Haugesundis Foto: Jan Kaare Ness / AFP / Scanpix

Teel Stavangerist Bergenisse tuleb kindlasti sisse põigata Haugesundi, mis on kuulutanud end Norra sünnikohaks ja viikingite kuningate kodumaaks.

Haugesund on see paik, kus kuningas Harald Kaunisjuus otsustas tuhande aasta eest Norra alad üheks kuningriigiks ühendada. Siit Põhjamere kaldalt valitsesid viikingi kuningad riiki järgmised 500 aastat. Haugesund on maaliline väikelinn vanaaegsete heeringapoodide siltide, kõrtsude ja tänavasillutisega, mitmete kaarduvate sildadega linna poolitava fjordikese kohal. Lisaks toimub siin alates 1987. aastast augusti teisel nädalavahetusel rahvusvaheline džässifestival Sildajazz ehk norra keeles heeringadžäss. Sattusime oma peatänava äärse kaikohaga selle epitsentrisse. Saarlaste kingitud Kadi-raadio muusika ja me videograaf Kristjani Spotify pidid nüüd pisut oma uut šanssi ootama.

Haugesundi ja Stavangeri kandis võib mere ja mägede vahel ette võtta lühemaid ja pikemaid matku viikingite radadel. Just siin on võimalik veel ehedal kujul viikingite pikka paatelamut vaadata kohalikus Rocca al Mares. Terve rida Norra ikoonilises staatuses pildistamise paiku asub just siin piirkonnas, kus on sügavaf fjordid, kõrged kosed, järsud rannakaljud ja õdusad väikelinnad, kus pidevalt midagi põnevat toimub. Kes tahavad endast fjordi kohal eenduval kaljunukil närvikõdi tekitavat pilti saada, need tulgu Hagesundi radadele.

Foto: Tiit Pruuli

Haugesundis on silmapaistavalt palju skulptuure, igal platsil ja tänavanurgal vaatab vastu mõni kalur, koduloom või abstraktsem kompositsioon. Üsna ootamatu on nende hulgas kohata ka sadamakail istuvat kinga hooletult kõrvale heitnud lehvivate juustega Marilyn Monroed. Selle põhjuseks on Edward Mortenson – mees, kes emigreerus Haugesundi lähistelt Ameerikasse ja figureerib isana Marilyni sünnitunnistusel. Suure tõenäosusega too Edward siiski polnud tema bioloogiline isa, kuid skulptuuri autorit Nils Aasa see seik ei seganud. Kunst on alati suurem kui elu.

Paraku pole meil aega jääda maailma pikimasse heeringalauda, mis Haugesundi peatänavale järgmisel pühapäeval kaetakse. Sel puhul pakuvad Haugesundi kokkade gildi liikmed maitsvaid heeringaroogi rohkem kui 30 000 sööjale. Pärast pühapäevahommikusi pannkooke, mis Tartu Milli Pille meil valmistada aitas, heiskame purjed ja tahame õhtuks Bergenis olla.

Maris Pruuli, pootsman

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles