Kokkusaamine päästjatega – meri ühendab

Copy
Kapten Meelis Saarlaid Norra merepäästjaid vastu võtmas.
Kapten Meelis Saarlaid Norra merepäästjaid vastu võtmas. Foto: Maris Pruuli

Bergenist Šotimaale suunduva Admiral Bellingshauseni meeskond leidis Norra merepäästjates mõne tunniga sõbrad ja reisile kaasa elajad.

Bergen on üks imekena paik, kus ilm on tükk maad hullem kui Eestis. Võib-olla isegi hullem kui Inglismaal. Üleeile imeilusas päikeseloojangus sildudes poleks me seda uskunud, aga öösel hakkas sadama nagu oavarrest ja pole senini lakanud. Meid külastanud Norra merepäästjad kirjeldasid perioode, mil on sadanud sada kolm päeva JÄRJEST.

Norra merepääste laev.
Norra merepääste laev. Foto: Maris Pruuli

Eile kinnitas end Bergeni sadamas Admiral Bellingshauseni pardasse Norra merepääste kaks aastat vana päästelaev – tõeliselt võimas ja kindlustunnet sisendav alus. Meeskonnad külastasid vastastikku laevu ja imetlussõnu jagus mõlemale rohkesti. Ühendavaks lüliks sai Eesti merendusajakirjas «Meremees» ilmunud analüüs Norra vetes toimunud õnnetusest 2018. aasta sügisel, kus kokku põrkasid naftatanker ja Norra sõjalaev, mis juhitavuse kaotas ja madalikule jooksis. Inimohvreid ime läbi polnud. Ajakiri oli me salongilaual, kui külalised sisenesid ja lugu nähes oma telefonist päästeoperatsiooni fotod välja otsisid. Just nende vahikorra ajal see juhtuski.

Siinsed päästjad saavad kekskeltläbi 500 väljakutset aastas. Vahetuse pikkus on 28 päeva, mil kolmeliikmeline meeskond on 24/7 valmis momentaalselt reageerima, siis 28 päeva puhkust ja läheb jälle lahti.

Bellingshauseni roolimajas hakkas vaikselt idanema plaan, kuidas Norra merepääste võikski Eesti alust Antarktikasse saata – nii väga meeldis me projekt siinsetele merepäästjatele. Töistelt teemadelt libiseti unistusesse ja üks merepäästjatest rääkis, kuidas nad naisega juba ammu plaanivad korteri maha müüa ja päris oma laeva elama asuda. Meie laeva nähes kinnistus see plaan veelgi.

Norra merepäästjatega.
Norra merepäästjatega. Foto: Maris Pruuli

Eile õhtust on aga Admiral Bellingshauseni pardal kaks Eesti merepäästjat, vahetusmehed Rait Killandi ja Tiit Riisalo. Võtame üheskoos suuna läände, et purjetada Shetlandi saartele, kus meie vastuvõtuks valmistuvad Šoti merepäästjad. Vahel on koos veedetud tund pikem aastatepikkusest suhtlemisest, lahkusime heade sõpradena ja jääme üksteise tegemisi jälgima ja vastastikku pöialt hoidma. Meri ühendab.

Maris Pruuli - pootsman

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles