Kanada observatoorium tabas müstilised raadiolaine-pursked süvakosmosest (5)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy

Uue teleskoobiga tehtud vaatlused tõotavad kergitada saladuseloori kosmoseuurimise ühelt müstilisemalt nähtuselt ehk kiiretelt raadiopursetelt.

Teadlased kutsuvad seda nähtust kiireteks raadiopurseteks, inglise keeles fast radio bursts ehk FRP. Tegemist on vaid millisekundeid kestvate raadiolaine-impulssidega, mis reeglina ei kordu. Kuigi need lühikesed impulsid on mõõdetavad ja salvestatavad, on nende päritolu lühiajalisuse ja kordumatuse tõttu seni paraku saladuseks jäänud. Kokku on kiirete raadiopursete esinemist tänaseks mõõdetud vaid mõnekümnel korral.

CHIME observatoorium Kanadas.
CHIME observatoorium Kanadas. Foto: CHIME /SWNS.COM / CHIME /SWNS.COM

Hiljuti teatas Kanadas asuva Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment’i (CHIME) teadlaste grupp aga uuest vaatlusest 9. augustil, kui teleskoobisilma jäi kaheksa järjestikkust kiiret raadiopurset. Seekordne vaatlus on oluline, kuna varasemalt oli korduvaid purskeid teada vaid kaks. Müstiliste pursete päritolu kindlaks tegemiseks on kordumine aga otsustava tähtsusega – pärast esimest vaatlust saab kiiresti reageerides pöörata nende suunda ka teised teleskoobid, et siis nendega juba täpsemaid mõõtmisi teha.

Seni on galaktikate tasemel suudetud kindlaks teha kahe kiire raadiopurske päritolu, kaheksa korduse lisandumine võib juba võimaldada uusi hinnanguid nende tekkimise keskkonnatingimuste kohta ning seega ka selle kohta, millised galaktikad nende teket üldse võimaldavad.

Raadiopursete vaatlust kirjeldav teadusartikkel avaldati keskkonnas arXiv.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles