Vene teadlastele tehti välismaalastega suhtlemine bürokraatia rägastikuks (5)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Ruslan Šamukov / ITAR-TASS / Scanpix

Uute reeglite kohaselt tuleb Venemaa teadlastel välismaalastega kohtumistest ministeeriumile ette kanda, pärast kohtumist aga kirjutada aruanne.

Haridus- ja teadusminister Mihhail Kotjukovi allkirjaga käskkiri saadeti ministeeriumi haldusala asutustesse juba juulis, kuigi populaarteaduslikus ajakirjas «Troitski variant» avaldatud dokumendil seisab kuupäev 11. veebruar. Käskkirjas on üles loetletud rida soovitusi, mida peaks välismaalastega kontakti astumisel tingimata jälgima, kirjutab Ehho Moskvõ.

Käskkirja kohaselt peavad vene teadusorganisatsioonid teavitama ministeeriumi eelseisvatest kohtumistest välismaa kolleegidega viis päeva ette ning tooma välja kohtumistel osalejate nimekirja. Lisaks on nõue, et kohtumisel peab osalema vähemalt kaks vene teadlast – üksühele kohtumist välismaalastega ei lubata ning töövälisel ajal tohib piiritaguste kolleegidega lävida vaid juhtkonna loal.

Pärast kohtumisi peavad teadlased aga ametlikult aru andma, kellega millest räägiti ja lisama aruandesse kõigi osalejate passi skaneeringud. Samad reeglid kehtivad ka välisorganisatsioonides töötavate vene teadlaste kohta.

Kõigele sellele lisaks karmistuvad piirangud välisteadlaste kasutuses seadmetele nagu diktofonid, mobiiltelefonid, foto- ja videokaamerad jne.

Ministeeriumi avaldatud selgituses seisab, et asutustesse saadetud dokument on «soovitusliku iseloomuga ja peegeldab riiklike organite välisriikide ja välismaiste organisatsioonidega suhtlemise ülemaailmset praktikat, tendentse ja lähenemisi», vahendas Interfaks. Lisaks toodi välja, et dokument peaks aitama pidada arvet Vene teaduse rahvusvaheliste sidemete kasvu üle.

Teadlaskond on ministeeriumi uued soovitused karmilt hukka mõistnud. Vene Teaduste Akadeemia masinaarenduse instituudi teadlane ja uusi juhiseid kritiseeriva avaliku kirja autor Aleksandr Fradkov tõi välja, et sellised piirangud on vastuolus varasemate Vene teaduse rahvusvaheliste sidemete tugevdamise eesmärkidega. Politoloog Kirill Rogov ütles aga Ehho’le, et käskkiri demonstreerib naasmist nõukogude kommunikatsioonimudelisse.

Vene teadlaste välissuhtluste piiramise «liigset karmust» tunnistas pressikonverentsil ka president Putini pressisekretär Dmitri Peskov, kes lisas, et Kremlis tutvutakse lähiajal käskkirja üksikasjadega.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles