Amazonas kõrvetab suurt poliitikat (11)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Tänavu on Brasiilias olnud üle 72 800 tulekahju, enam kui pool neist Amazoni piirkonnas. Seda on 80% enam kui mullu samal ajal.
Tänavu on Brasiilias olnud üle 72 800 tulekahju, enam kui pool neist Amazoni piirkonnas. Seda on 80% enam kui mullu samal ajal. Foto: Graphic News Ltd

Nii teadlased kui ka keskkonnaorganisatsioonid süüdistavad Amazonase vihmametsa ennenägematutes põlengutes Brasiilia uue presidendi Jair Bolsonaro poliitikat, president ise «kahtlustab» sadade tuhandete hektarite süütamises keskkonna-MTÜsid.

Brasiiliast maailma jõudnud sõnumid on kõhedust tekitavad. Näiteks kirjeldas üks riigi põhjaosas asuva osariigi Rondônia pärismaalaste kogukonna juht New York Timesile, kuidas paanikas metsloomad puude vahelt ja leekide eest põgenesid – metssigu, taapireid, madusid ja teisi loomi põgenes põliselanikele ennenägematutes kogustes. Samal ajal tõmbas taevas tuledest punaseks.

«Nägime suitsuga kaetud metsa, taevas tõmbus tumedaks ja meie silmad läksid suitsu pärast punaseks,» ütles kogukonnajuht Adriano Karipuna. Enne seda olid põliselanikud näinud, kuidas metsatöölised vihmametsa tõttasid. Karipuna hinnangul olid nad selgelt riigi uue juhi sõnavõttudest mahitust saanud.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles