Septembris möödub Maast tohutu asteroid (1)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: ESA / ZUMAPRESS.com / Scanpix

Meist 5,3 miljoni kilomeetri kauguselt mööduv taevakivi on ligi 30 korda väiksem kui dinosauruste hävinguni viinud asteroid, kuid õnneks on kokkupõrke tõenäosus praegu väga väike.

Asteroidi 2000 QW7 mõõtudeks on 290x650 meetrit ning oma möödalennu lähimas punktis jääb ta Maast vaid ligikaudu 5,3 miljoni kilomeetri kaugusele, möödudes Maast kiirusel üle 23 000 kilomeetri tunnis. Kuigi 5,3 miljonit kilomeetrit võib tunduda kaugel, loetakse Maa-lähedasteks juba objekte, mis jäävad meie koduplaneedist lähemale kui 150 miljonit kilomeetrit, kirjutab Independent.

Mõõtmete poolest maailma kõrgemate hoonetega ühte klassi jääv kosmosekivi tiirleb ümber Päikese ja möödub Maast umbkaudu iga 20 aasta järel. Viimati juhtus see 2000. aasta 1. septembril. Järgmine sarnase objekti möödalend toimub aastal 2029, kui Maast möödub enam-vähem sama mõõtu asteroid 99942 Apophis. Siis jääb Maad ja kosmosekivi eraldama vaid 31 000 kilomeetrit.

Kuigi seekordse möödalennuga kokkupõrkeohtu ei kaasne, juhitakse siiski tähelepanu selliste katastroofide võimalikkusele. Teiste seas on kokkupõrke eest hoiatanud ka NASA administraator Jim Bridenstine ja ka fantaasiarikaste väljaütlemiste poolest tuntud kosmose-ettevõtja Elon Musk.

«Selle konkreetse asteroidi pärast ma ei muretseks, aga on selge, et ühel hetkel tabab Maad mingi suur kivi ja hetkel oleme selle vastu kaitsetud,» kirjutas Musk sotsiaalvõrgustikus Twitter, viidates Apophise möödalennule. Järgmine kord möödub see kivi Maast aastal 2068 ning siis on kokkupõrge juba oluliselt tõenäosem.

Praeguseks on NASA suutnud registreerida umbes 2000 asteroidi, mida võib pidada Maale ohtlikuks. Apophise 2029. aasta möödalennu vaatluste põhjal loodavadki Maa-lähedaste Objektide Uuringute Keskuse teadlased leida uusi võimalusi meie planeedi kaitses.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles