Brasiilias suureneb metsatulekahjudega rööpselt ka õhusaaste

Copy
Suits heljumas Brasiilias Amazonases põlevast metsatulekahjust.
Suits heljumas Brasiilias Amazonases põlevast metsatulekahjust. Foto: Ueslei Marcelino / Reuters / Scanpix

Euroopa kosmoseagentuur ESA avaldas eile uued satelliitpildid, mis näitavad Amazonase vihmametsa Brasiilia osas õhusaaste kasvu.

Mitu kaarti näitasid, et augustis suurenes juuliga võrreldes vingugaasi ja teiste saasteainete hulk. Amazonases põleb juba pikemalt aega arvukalt metsatulekahjusid, kuid augustis oli neid juulist rohkem.

ESA andmeil lasid tulekahjud seni Amazonases kinni olnud süsihappegaasi uuesti atmosfääri ning see võib mõjutada nii Maa kliimat kui ka selle elanike tervist.

Amazonas jätkuvalt põleb, kuigi president Jair Bolsonaro kehtestas augustis 60 päeva kehtiva metsapõletuskeelu. Brasiilia riikliku kosmoseuuringute instituudi andmeil möödus selle aasta tulekahjude arv 100 000 piirist. Arv on eelmise aasta sama ajaga võrreldes 45 protsenti suurem.

Rio de Janeiro ülikooli professori Renata Libonati sõnul on lisaks metsade põlemisest vallandunud gaasidele ohtlikud ka väikeosakesed.

Tervishoiuekspertide sõnul näitavad uuringud, et õhusaaste, olgu see siis väikeosakesed või gaasid, suurendab südame-veresoonkonna haiguste ning kopsuprobleemide hulka, eriti väikelaste ja vanurite seas.

Brasiilia Amazonases asuva Rondonia osariigi pealinnas Porto Velhos on hingamisprobleemide pärast ravi saanud inimeste arv kasvanud hüppeliselt.

Lisaks võib tuul kanda väikeosakesed linnadesse, mis pole tulekahjude lähedal. «Tulekahjude mõju ulatub kõvasti kaugemale kohtadest, kus mets põleb,» lausus Libonati.

Olukorra teeb hullemaks vihmasaju puudumine praegusel põuaperioodil, sest vihm võib väikeosakeste saaste peatada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles