Maarottide mereristsed ja Inglise kanali ülesõit

Copy
Foto: CJ Kask

Lahkusime kolmapäeva õhtuhakul Thamesi jõe tugeva vooluse meelevallas. Selgeks sai meremeeste väljend «oleme jooksus», mis ei tähenda sugugi plehku panemist, vaid peatumatu kiire vooluga veel olemist.

Pardal on eelmisest vahetusest kapten Meelis Saarlaid, ekspeditsioonijuht Tiit Pruuli, videograaf Christian Johannes Kask, vanemmehaanik Ahto Aaslav- Kaasik. Vahetus junga ja telesaate juht – Karolina Vaino asemele tuli Julius Tarand. Uute tulijatena liitusid veel Priit Wend Kuusk laevakoka ülesannetes, kunstnik Anna Litvinova, keemik ja hobiastronoom Jüri Ivask, Õnne Mets meremuuseumist, ekspeditsiooniidee sünni juures olnud Hannes Rumm, Andrus Holm Alexelast ja insener Siim Nellis.

Esimene öö merel pakkus uustulnukaile elamust, kui korraga viskus koidesse mitu ämbritäit külma merevett. «Aknad!» karjus esimene, kes silmad ja suu soolasest lainesahmakast puhtaks sai. Koristamist jätkus tunnikeseks, misjärel mindi märgade varvastega endale kuiva küljealust salongist otsima.

Mereristsed läbinud uusikud võtsid merel olles järjepanu sisse kohad välistekil, et horisondil tasakaalupunktiks silm peal hoida. Merekarud aga kiitsid rahulikku merd, heiskasid laeva täispurjedesse, saavutasid kiiruse 12,4 sõlme ja seejuures kreeni 15 kraadi ning serveerisid «horisondivahis» olijatele lõuna lahkelt välistekile.

Merelaulude laulmine.
Merelaulude laulmine. Foto: CJ Kask

Aga horisont oli kaunis – tüürpoordis avanes vaade Suurbritannia kriidikaljudele ja päike ei kiirustanud merre kukkumisega. Meeskond ei pidanud paljuks selle puhul merelaulud üles võtta.

Jersey saarelt võtsime peale Saaremaalt pärit tänase Cambridge’i Ülikooli vanemteaduri Annela Anger-Kraavi, kes kiitis laevakoka fantaasiat kasutada ära järele jäänud toit. Toidu äraviskamisest hoidumine on ka üks seitsmest Annela soovitusest, kuidas igaüks saab võidelda kliimamuutuste vastu.

Mälumäng "Admiral Bellingshauseni" pardal.
Mälumäng "Admiral Bellingshauseni" pardal. Foto: CJ Kask

Õhtuse meelelahutusena pidasime maha ühe korraliku mälumängulahingu. Küsimused olid valitud nende seast, mida saab näha juba novembris Kuldvillaku Antarktika erisaates. See oli suurepärane häälestus järjekorras juba seitsmendale suuremale ettevõtmisele reisi jooksul, kliimafoorumile Brestis Prantsusmaal.

Kuid enne veel kui Bresti jõudsime saime 12 tundi kestvat raputamist-kõigutamist-loksutamist-prõmmimist. Õues valmistasid meile ebamugavust puhanguti kuni 17 m/s tuul ja 6-meetrised lained, toas aga külmikus ringi hüpanud moosipurk. Ent kui mõelda hommikuvalguses meid saatnud delfiinidele, siis oli see kõike seda väärt!

Head reisi jätku, armas laevapere!

Õnne Mets, “Admiral Bellingshauseni” madrus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles