Eesti tehnoloogiaettevõtted lubavad saada kliimaneutraalseks 10 aastaga (1)

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Lilli Tölp / Scanpix

33 Eesti tehnoloogiaettevõtet allkirjastasid Tallinn Digital Summitil roheleppe, millega lubatakse viia ettevõtete tegevus 2030. aastaks täielikult keskkonnasäästlikele alustele.

Neljapäeval antakse allkirjastatud lepe üle president Kersti Kaljulaidile, kes sõidab 23. septembril toimuvale ÜRO kliimatippkohtumisele New Yorki.

Leppega liitunud ettevõtteid sundis otsustavalt tegutsema globaalsete kliima- ja keskkonnaprobleemide ulatus ning ühine soov leida murekohtadele uuenduslikke lahendusi. Sõlmitud roheleppega tähtsustab tehnoloogiasektor keskkonda kui äritegevuse lahutamatut osa ning seab 2019. aasta lõpuks konkreetsed eesmärgid ja tegevuskava, mille täitmist hakatakse pidevalt jälgima. 

Tänaseks on roheleppega liitunud 33 tehnoloogiaettevõtet ja organisatsiooni: Autlo, Bolt, Cachet, Cash On Go, Corle, Cybernetica, Cybexer Technologies, E-Governance Academy, eAgronom, Empower, Evocon, Fundwise, GoSwift, Guardtime, Icefire, Lift99, Pactum, Proud Engineers, RaulWalter, Reverse Resources, SK ID Solutions, Skeleton Technologies, Stigo, Telia, The Exit Academy, Thorgate Management, Topia, TransferWise, Veriff, Weekdone, WePower, Xolo ja Yaga. 

«Keskkonna- ja kliimaprobleemide eest vastutavad kõik ettevõtted. Uutel tehnoloogiatel on suurenev roll inimtegevusest tingitud keskkonnamõjude vähendamisel. Eesti tehnoloogiafirmad teevad juba täna palju keskkonnamõjude jälgimiseks, mõõtmiseks ja negatiivsete mõjude vähendamiseks, ent roheleppega lubame teha kõik endast oleneva veel suuremate positiivsete muutuste esilekutsumiseks. Kutsume leppega liituma ka kõiki teisi tehnoloogiaettevõtteid,» ütles Guardtime’i president Martin Ruubel. 

«Julgustame keskkonnasäästliku äritegevusega ühinema oma partnereid ja tarnijaid üle maailma ning tarnijate valikul eelistame ettevõtteid, kes tegelevad oma äritegevuse keskkonnajalajälje maandamisega. Meie igapäevane panus on virtuaalne isikusamasuse tuvastus. See tähendab, et inimesed ei pea enam oma isiku tuvastamiseks füüsiliselt teenusepakkuja juurde kohale sõitma ja säästavad nii ressursse,» selgitas Veriffi kaasasutaja Janer Gorohhov.

Telia Eesti juhi Robert Pajose sõnul tehakse edasise töö käigus igakülgset koostööd kõikide teemast huvitatud osapoolte ja ekspertidega, kes seisavad samade väärtuste eest ning saavad aidata seatud eesmärke saavutada. «Innovaatilised digilahendused võimaldavad kaasajastada ka väga süsinikumahukate tööstusharude tegevust: näiteks logistika ja põllumajandus. Meie lubadus on, et lisaks oma jalajälje vähendamisele aitame jätkuvalt aktiivselt kaasa siinsete ettevõtete digitaliseerimisele ja klientide teadlikkuse tõstmisele ning panustame innovatsiooni,» ütles Pajos.

Roheleppe allkirjastanud Bolti asutaja Martin Villig sõnul kaasneb kliimamuutusega ka majandusmudelite muutus. «Tehnoloogiaettevõtetel on võimalik muutusi maandada nii ise säästvamalt toimides kui pakkudes teistele selleks tehnoloogilisi lahendusi. Soovime töötada välja tehnilise kliima- ja keskkonnaindeksi, mis annaks ettevõtetele olulist teavet nende tegevuse tulemuseks oleva keskkonnajalajälje kohta,» lisas Villig. 

Kõiki sarnaselt mõtlevaid kodumaiseid ja rahvusvahelisi tehnoloogiaettevõtted oodatakse algatusega liituma. Konkreetsema tegevuskava kokkulepped sõlmitakse oktoobris. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles