Vulkaanipurse Venemaal värvis põhjapoolkera taeva lillakamaks

Copy
Raikoke vulkaanist õhtu paiskunud tuhapilv.
Raikoke vulkaanist õhtu paiskunud tuhapilv. Foto: NASA NASA / REUTERS / SCANPIX

Suvel Kamtšatkal toimunud vulkaanipurske tagajärjel on Maa põhjapoolkera päikesetõusud ja -loojangud muutunud lillakamaks, leiti Colorado Boulderi ülikooli uurimuses.

Purse toimus 22. juunil asustamata saarel Kamtšatka poolsaarest lõunas. Raikoke vulkaan purskas viimati 95 aastat tagasi.

NASA sõnul vabanes purske tagajärjel kontsentreeritud vääveldioksiid, mis levis üle Vaikse ookeani põhjaosa.

Colorado ülikooli teadlased saatsid Maa stratosfääri uurimisõhupallid ja leidsid mõõtmise tulemustena, et Raikoke purske tagajärjel olid väävliosakesed 20 korda tavapärasest tihedamad.

«Need aineosakesed või aerosoolid hajutavad päikesevalgust õhus, mis koostoimel valguse neeldumisega osoonikihis annab päikesetõusudele ja -loojangutele lillaka värvuse,» seisab uurimuses.

Vaevumärgatav värvimuutus on ajutine ning vaadeldav ainult õigete ilmastikutingimuste korral, teatas ülikooli atmosfääri- ja kosmosefüüsika labor.

Uurimisrühma juhtinud Lars Kalnajsi sõnul näitavad purske järelmõjud, et isegi näiliselt isoleeritud vulkaanipursetel võivad olla globaalsed tagajärjed.

«Tõeliselt suurel purskel võib olla inimkonnale suur mõju, nii et see on miski, milleks me peaksime valmis olema,» märkis ta, lisades, et suur purse võib toimuda ükskõik millal järgmisest aastast järgmise sajandini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles