Saksa uurimislaev plaanib hullumeelset Arktika-ekspeditsiooni

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Jäämurdja Polarstern Tromsö sadamas.
Jäämurdja Polarstern Tromsö sadamas. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / AP / Scanpix

Aastaks Arktika jäässe triivima minev polaarlaev moodustab omaette väikese teaduslinnaku, mille eesmärgiks on muu seas teha selgeks, miks põhja-polaaralad niivõrd kiiresti soojenevad.

Saksa uurimislaev Polarstern valmistub hetkel Põhja-Norras Tromsø sadamas ambitsioonikaks ekspeditsiooniks – laeval, mille pardal on pidevalt vähemalt 60 teadlast, lastakse sügisel, enne polaaröö algust polaarjäässe kinni jäätuda, et siis järgneva aasta jooksul koos jääga läbi Arktika triivida. Tegemist on ajaloo konkurentsitult suurima omalaadse ekspeditsiooniga, millega loodetakse leida muu hulgas vastuseid küsimusele, et miks Arktika ülejäänud maailmast nii palju kiiremini soojeneb.

Ekspeditsiooni jooksul kogutakse jääproove, saadetakse üles atmosfäärisonde, lennutatakse droone ja tehakse palju muud, et saada parem pilt põhjapooluse atmosfääri ja ookeani keerulise vastastikmõjude süsteemi üksikasjadest. Lisaks Arktika kiirele sulamisele loodetakse saada üliolulisi andmeid ka pooluse kohal ringleva õhuvoolude süsteemi ehk polaarpöörise kohta, mis on hakanud soojema atmosfääri tingimustes aina enam lõunalaiustele välja sopistuma ja ka Eesti aladele külma õhku tooma. Ekspeditsiooni plaanitav lõppaeg on 2020. aasta september ning jääst loodetakse väljuda Gröönimaa ja Teravmägede saarestiku vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles