Trump ähvardab lasta kinni peetud ISi võitlejad Euroopa piiril vabaks (46)

Copy
USA president Donald Trump ühisel pressikonverentsil Austraalia peaministri Scott Morrisoniga.
USA president Donald Trump ühisel pressikonverentsil Austraalia peaministri Scott Morrisoniga. Foto: Nicholas Kamm / AFP / Scanpix

USA president Donald Trump ähvardas lasta vangi võetud äärmusrühmituse Islamiriik (IS) võitlejad Euroopa piiril vabaks, kui Prantsusmaa, Saksamaa ja teised rühmituse oma kodanikest liikmeid tagasi ei võta.

«Mina seljatasin kalifaadi,» lausus Trump täna ajakirjanikele Ovaalkabinetis kohtumisel Austraalia peaministri Scott Morrisoniga.

«Ja nüüd on meil tuhandeid sõjavange, ISISe võitlejaid,» lausus president viitega ISi varasemale nimekujule.

«Palume riikidel, kust nad tulid, Euroopast – palume neil need sõjavangid tagasi võtta... Nad võivad nad kohtu alla anda, teha nendega mis tahavad.»

«Senini on nad keeldunud,» lausus Trump ning tõi eraldi välja Saksamaa ja Prantsusmaa.

«Ühel hetkel pean ütlema: «Vabandust, aga tea peate nad kas tagasi võtma või me laseme nad teie piiril lahti.» Sest Ühendriigid ei kavatse hoida neid tuhandeid ja tuhandeid inimesi, kelle me oleme kinni pidanud, järgmised 50 aastat Guantanamo Bays ning kulutada miljardeid ja miljardeid dollareid,» ütles president.

«Tegime Euroopale tohutu teene,» jätkas Trump. «Kui nad neid tagasi ei võta, siis peame nad ilmselt piiril maha panema ning nad peab taas kinni püüdma.»

Ta tegi samasuguse ähvarduse umbes kuu tagasi, kui nurises, et Euroopa riigid ei taha oma kodanikke tagasi võtta.

Süürias asuvates laagrites hoitakse tuhandeid kinni peetud ISi võitlejaid. Paljud neist on eurooplased.

Kommentaarid (46)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles